Valgnederlag for islamistpartiet i Tunisia

Opptellingen av stemmene viser at det sekulære partiet Nidaa Tounes får 85 seter i nasjonalforsamlingen, mens det regjerende islamistpartiet Ennahda bare får 69 seter.

Tuniserne fortsetter å demonstrere, her i hovedstaden Tunis 28. januar i år. Foto: Haykel Tlili

I en foreløpig måling leder det sekulære partiet Nidaa Tounes det første valget i Tunisia etter at grunnloven ble formulert i begynnelsen av 2014. Nidaa Tounes forespeiles å fylle 80 av de 217 setene i parlamentet, mens det moderate islamistiske partiet Ennahda ligger an til å få 70 plasser, melder NRK.

Ennahda har styrt landet siden Jasminrevolusjonen i 2011, etter at de ble største parti i overgangsregjeringen med 89 seter. Revolusjonen utløste den arabiske våren, med en rekke regimeskifter i Nord-Afrika og Midtøsten.

Valgdeltagelsen har vært overraskende høy, hele 60 prosent, melder Star Africa. Det er en oppgang på 10 prosentpoeng fra valget i 2011.

Fra religiøst til sekulært styre

Ennahda er en del av den religiøse politiske bevegelsen Det muslimske brorskapet. Partiet ligger an til å miste 19 seter i nasjonalforsamlingen etter søndagens valg.

Beji Caid EssebsiBeji Caid Essebsi leder det sekulære partiet Nidaa Tounes. FOTO: Magharebia/FlickrEnnahda har stor oppslutning blant de fattige, men er preget av interne stridigheter. De radikale salifistene i partiet vil innføre sharialov og blant de liberale fryktes det at innflytelse fra salifistene kan svekke tunisiske kvinners rettigheter.

Nidaa Tounes er et nyere, moderne parti med den tidligere statsministeren Beji Caid Essebsi i spissen. De får støtte fra landets etablerte eliter og de som ønsker seg tilbake til en mer ordnede forhold, melder Al Jazeera.

Partiet er regnet som det eneste av de over 100 partiene som stilte til valget som kunne utfordre Ennahda, men det var ikke forventet at oppslutningen skulle være så stor som det ligger an til.

Et skritt mot varig demokrati

Den tunisiske ambassaden i Oslo uttaler til Journalen at dette valget skiller seg sterkt både fra valgene før og valget etter revolusjonen.

– En koalisjonsregjering er den eneste muligheten ettersom ingen av partiene har stor nok oppslutning til å styre alene. Vi er veldig spente på hvordan dettenå utspiller seg. Tunisiske myndigheter har også hatt mye større fokus enn før på å bekjempe valgfusk og vil garantere at resultatet er helt korrekt, sier en talsperson fra ambasaden.

Hun er også spent på resultatet etter presidentvalget som skal holdes om en måned.

Alle forsøk på sabotere valgresultatet er blitt slått hardt ned på. Ifølge Al Jazeera ble seks personer drept i en voldsepisode i Oued Ellil utenfor hovedstaden få dager før valget. De er mistenkt for å være del av terroristgruppen Ansar al-Sharia. I denne regionen var valgdeltagelsen spesielt høy.

Tunisia-ekspert ved Universitetet i Bergen Marit Thomstad sier til NRK at Tunisias økonomi, sikkerhet og og arbeidsløshet har blitt svekket under Ennahdas styre siden revolusjonen, men hun spår en lysere fremtid for landet nå som nye politiske krefter settes inn.