Avlyser Pegida-marsj i Dresden

Politiet forbød Pegida-marsjen i Dresden mandag, etter trusler mot en av organisasjonens ledere. Marsjen i Oslo gikk som planlagt.

Motdemonstrasjon

Organisasjonen Pegida trakk rundt 25.000 mennesker til forrige ukes demonstrasjon i Dresden. Patriotische Europäer gegen de Islamisierung des Abendlandes (tysk for: "patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet (Vesten)) har siden høsten 2014 arrangert innvandrings- og islamkritiske demonstrasjoner i tyske byer på mandager. Den første markeringen fant sted i oktober 2014 i Dresden, hvor Pegida har sin base. 350 personer deltok.

Frontfigur for Pegida, Norge Max Hermansen, har "importert" bevegelsen fra Tyskland. Forrige mandag samlet han rundt 190 mennesker til islam-protest utenfor rådhuset i Oslo. Det samme skal finne sted i kveld.

– Alle som bryr seg om samfunnet vårt skal få mulighet til å ytre seg, sier Hermansen til Journalen.

Umulig å garantere sikkerhet

Dresdens politisjef Dieter Kroll, sier at de har mottatt meldinger som beskriver planer om å mingle med demonstrantene for å ta livet av en av lederne. Videre sier han at de ikke har noe informasjon om potensielle angripere, hvilket gjør det umulig for politiet å garantere noen sikkerhet. Politiet annonserte et forsamlingsforbud fra 19. januar kl 00.00 til 24.00.

Pegida oppfordrer sympatisørene sine til å henge flagg ut av vinduer og tenne lys i kveld. Gruppen sier at de jobber mot et sikkerhetskonsept til neste mandag sammen med myndighetene.

Dresdenmarkeringne har høstet mye kritkk fra tyske politikere. I andre byer har lignende organisasjoner fått mindre støtte og motaksjonene vært store.

Les mer om Pegidas demontrasjon i Norge her.