Drikkevann rett fra renna

På grunn av stor befolkningstetthet både på landsbygda og i byene er det vanskelig å forsyne hele Ghanas befolkning med rent vann. Det er i ferd med å endres.

20 personer har hittil tilbudt hustakene sine til SINTEF og prosjektet vokser stadig. Foto: tbg78/Flickr

Sosialantropolog Sigrid Damman ved SINTEF, (Skandinavias største uavhengige forskningskonsern), er i ferd med å utvikle nye og mer bærekraftige vannsystemer for å sikre tilgangen på rent vann, melder Forskning.no.

Damman forteller at SINTEF har satt sammen et vannsamlingsanlegg som samler opp regndråpene som faller på ghanernes hustak, for så å rense og lagre det.

Det er totalt sett mye regnbør i Ghana, men når tørkeperioden først kommer kan det ta svært lang tid før neste regnskur dukker opp. Dette betyr at det er vann å finne, men det er ofte for dårlig kvalitet på det til at det kan drikkes.

Ifølge tall fra FN er det 783 millioner mennesker i verden som mangler tilgang til rent vann. Hele 40 prosent av disse bor i Afrika sør for Sahara.

Det er foreløpig 20 huseiere i hovedstaden Acra som har valgt å ta del i prosjektet og låne ut hustakene sine for regnsamling. Forskerne holder for øyeblikket på med å lære opp håndverkere som kan stå for installasjon og vedlikehold av anleggene. På denne måten kan prosjektet ikke bare føre til økt tilgang av drikkevann, men og skape nye arbeidsplasser forteller damman til forskning.no