Historisk stort funn av gullmynter utenfor Israel
Dykkere trodde de fant en lekemynt på bunnen av Middelhavskysten utenfor Israel. Det viste seg å være et av de største gullmyntfunnene noensinne.
En samling på 2000 gullmynter ble oppdaget utenfor den gamle, romerske havnen i byen Caesarea i Israel, fremgår det i en pressemelding fra Israels antikivtetsmyndigheter. Funnet ble gjort ved ren flaks av noen dykkere i byens dykkerklubb. Dykkerne trodde først at det var en lekemynt de oppdaget på havbunnen, men etterhvert som de oppdaget flere og flere mynter skjønte de at det måtte være mynter av ekte gull.
1000 år gamle skattemynter
Eksperter fra Israels antikivtetsmyndigheter hevder at funnet stammer fra Fatimide-kalifatet som hersket i Midtøsten og Nord-Afrika fra 1000-tallet. Kobi Sharvit, leder for den marinearkeologiske avdelingen hos myndighetene, har flere teorier om hvor myntene stammer fra: Det kan ha vært innkrevd skatt på vei til de Egyptiske styresmaktene eller fra et sunket handelsskip som gjorde handel med kystbyene i Middelhavet. En annen mulighet er at myntene var lønn til Fatimide-kalifatets militærgarnison som beskyttet Caesarea.
Større funn i Norge
Håkon Roland er arkeolog og jobber på Kulturhistorisk museum i Oslo. Der har de en egen utstillingssal, Myntkabinettet, hvor de i disse dager har Norges største gullsamling utstilt. Han forteller at slike funn som nå er gjort i Israel er ypperst sjeldne.
– Det er veldig sjeldent å gjøre så store funn av gullmynt. Det skjer nesten alltid gjennom tilfeldigheter som veiarbeid eller utbyggninger.
I Norge har vi gjort et av de største funnene i verden, Rundeskatten. Det ble gjort på slutten av 70-tallet og var et nederlansk handelsskip som hadde forlist utenfor Statt i begynnelsen av 1700-tallet.. Funnet bestod av nesten 7000 gullmynter og 60 000 sølvmynter. Myntkabinettet innehar 15 % av myntene. Noe gikk også til de nederlandske myndigheten, mens sportsdykkerene som gjorde funnet fikk resten.
Ole Bjørn Fausa ved Samlerhuset bekrefter også at funnet i Israel er stort og ganske unikt:
– Det er et av de største i verdenshistorien, og kan sammenliknes med Runde-funnet, selv om Runde-funnet er av nyere historie
Han forteller også at noen av myntene som ble funnet i Israel er av europeisk opprinnelse, de stammer fra Sicilia.
Ole Bjørn FausaOle Bjørn Fausa fra Samlerhuset skulle gjerne hatt noen av gullmyntene fra Israel i samlingen. Foto: Samlerhuset/mynewsdesk.com Ønsker myntene til Norge
– Vi er interessert i å få tak i noen av disse myntene, og kommer til å foreta en formell henvendelse til Nasjonalbanken i Israel, sier Fausa.
Men han legger til at de mest sannsynlig kommer til å ende opp på Israels Nasjonalmuseum. Reglene for hvem som kan gjøre krav på skattefunn varierer fra land til land. I Norge er det slik at funn fra gammel tid tilfaller staten, og han tror det er slik i Israel også.
Populært å drive med mynthandel
I Norge er det veldig populært å drive med mynthandel, men interessen varierer i hele spekteret, sier Fausa.
– Noen få har det som en altoppslukende hobby, mens mange kjøper mynter av og til fordi de syns det er artig. Spesielt populært var det å kjøpe samlemynter fra Lillehammer-OL.
Det er lite å tjene på å drive med mynthandel, sier han. – Med mindre du har en spesifikk kompetanse på området, men det krever år å lære seg. De fleste myntsamler samler ikke for fortjenestensten skyld, men fordi de har stor glede av det, legger han til.