Kritisk til Mars-ferd

I 2025 skal mennesker for første gang sendes til Mars, via tv-konseptet "Mars One". — For tidlig, mener astrofysiker.

Ikke alle er like begeistret for "Mars One". (Bilde: Flickr/Cyril Rana)

Planleggingen av tv-serien "Mars One" har pågått siden 2013. Prosjektet går ut på at man skal sende mennesker og etablere private bosettinger på Mars, og i går ble hele 202 586 søkere redusert til 100, skriver Independent. Blant dem er norske Robin Andre Ingebritsen (20) fra Stavanger, som søkte for to år siden.

 

— Usannsynlig raskt

Rådgiver ved Insitutt for teoretisk astrofysikk, Anne Kathinka Dalland Evans er kritisk til prosjektet. Dalland Evans har doktorgrad i astronomi og mener prosessen, som skal settes i gang i 2025, er korttenkt.

— Jeg mener dette er et prosjekt som bør brukes langt mer tid på enn bare ti år. Det er et såpass utbredt og usikkert forskningsområde at man burde fokusert enda mer på sikkerhet.

— Hvordan da?

— I hovedsak bør det gjøres mer forskning og prøvesendinger av roboter før vi sender mennesker dit, forteller hun.ANNAKritisk: Anne Kathinka Dalland Evans er kritisk til "Mars One". (Bilde: Nora Heyerdahl, forskning.no)

 

— Statlig ansvar

Dalland Evans er også kritisk til at en ideell organisasjon står bak prosjektet.

— Det hadde vært mer fornuftig at stater gjør slikt i fellesskap. Å utforske nye planeter er interessant og viktig, men jeg mener det er feil at en privat kommersiell aktør gjør det.

Selv om hun er kritisk til opplegget, tror hun serien kan få høy underholdningsverdi.

— Å reise til Mars har lenge vært en illusjon. At dette kan bli en realitet, tror jeg fenger mange.

 

Her kan du se introduksjonsvideoen til "Mars One":