Rekordhøye dødstall fra Afghanistan

Antall konfliktrelaterte drap av sivile i 2014 slår alle rekorder siden de første målingene ble gjort i 2009.

Antallet sivile drepte i væpnet konflikt i Afghanistan havnet på 3699 i 2014, noe som er en økning på hele 25% fra året før. Antall sårede i kamper fra fjordåret ligger på 6849. Dette melder FN i en rapport som ble offentligjort i onsdag.

For første gang siden 2009 utgjør de afghanske sivile som er drept i bakkekamper over halvparten av de drepte, der bomber, miner og tilsvarende metoder tidligere var den største dødsårsaken. Det totale antallet konfliktrelaterte drap av sivile siden 2009 ligger nå på 17.774, og sårede på 29.971, ifølge rapporten.

Ukritiske angrep i sivilt befolkede strøk

Den store økningen skyldes hovedsaklig den økte og mer ukritiske bruken av eksplosive våpen som bombekastere, raketter og granater i sivilt befolkede områder. Den økte ukritiske bruken av såkalte improviserte bomber (IEDs) eller veibomber, og økt antall selvmordsangrep fra motstandsgrupper mot regjeringen er også med på å øke tallene. 

I et utvalg beretninger fra ofre i rapporten forteller en brudgoms slektning om bryllupet som ble angrepet i Helmandprovinsen 31. desember 2014:

“Seremonien ble tranformert til en begravelse da huset vårt ble truffet av bombekastere avfyrt av det nasjonale militæret. Vi vet ikke hvorfor vi var et mål eller hvorfor vi har lidd tap for ingenting. Hvem kan vi  snakke med som vil høre på oss? Jeg er sikker på at bare Allah kan høre oss og forstå hva som skjer i området vårt", skal vitnet ha forklart.

Lederen for FNs oppdrag i Afghanistan (UNAMNA), Nicholas Haysom sier til Al Jazeera at økningen i drepte og sårede sivile i 2014 er et vitne om det sviktede løftet om å beskytte sivile.

Statistikken under viser økningen i henholdsvis døde og sårede i tidsperioden 2009-2014:

 

Stigende tallStatistikk over antallet drepte og sårede sivile i Afghanistan siste seks år. Foto: Unama 

 

 

 

 

 

 

Kilde: United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA)