Unge israelere mot tostatsløsning
Dobbelt så mange unge israelere støtter Netanyahu fremfor Herzog. Problematisk, men ikke overraskende, ifølge Palestinakomiteen.
Netanyahu vant valget i Israel og en av grunnene er at han klarte å vinne kampen om de unge. Den israelske avisa Walla News har bedt unge israelere mellom 18 og 24 om å velge mellom den konservative eller liberale kandidaten i den israelske valgkampen.
Der kommer det frem at 56 prosent av de spurte mente Benjamin Netanyahu var en bedre kandidat enn liberale Isaac Herzog. Kun 22 prosent mente Herzog var den beste kandidaten. Det er ikke den eneste tendensen.
Skeptisk til enighet
Dahlia Scheindlin er en israelsk politisk analytiker og har sett på trender blant unge israelere. På spørsmålet om alle i Israel, inkludert palestinske israelere, burde ha like rettigheter var det bare 43 prosent som svarte ja blant de mellom 16 og 29 år.
Ifølge Scheindlin er de unge enda mer konfronterende enn de eldre. På spørsmålet om hva de ville tenkt om en endelig enighet mellom palestinere og Israel, mente 60 prosent av de over 55 år at det ville vært fordelaktig. For de under 35 år var det bare 37 prosent som ville støttet en slik enighet.
Opplevd terror
Det kommer også fram at flere og flere unge israelere har gitt opp tostasløsningen og er heller opptatt av å ha en sterk leder og god sikkerhetspolitikk. Daglig leder i Med Israel For Fred (MIFF), Conrad Myrland, mener det er forståelig.
Han trekker frem at israelere som i dag er 24 år, opplevde selvmordsterrorbølgen under Oslo-prosessen på 1990-tallet, Yasser Arafats avvisning av fredstilbudet i 2001 og den andre intifadaen. Myrland mener også at Israels tilbaketrekning fra Gaza i 2005 viste Israels samarbeidsvillighet, men at Hamas' terrorisme nullet ut fremskrittet.
– Det er palestinernes fiendtlighet mot en jødisk stat som gjør forsoningsprosessen vanskelig, sier Myrland til Journalen.
Spiller på frykt
At unge israelere er så konservative overrasker heller ikke Kathrine Jensen. Hun er leder i Palestinakomiteen, og mener unge israelere har falt for en høyreekstrem retorikk.
– Istedet for å ta tak i de store sosiale forskjellene i Israel har Netanyahu spilt på frykten for en ytre fiende, sier hun. Ifølge Jensen ser Netanyahu på deler av sin egen befolkning som en del av dette fiendebildet, nemlig palestinske israelere. Lederen mener også det er for liten kontakt mellom palestinere og israelere.
– Unge israelere opplever ikke okkupasjonen, og kan gå uanfektet på strandfester i Tel Aviv mens folk på Gazastripen en time lenger sør fortsatt bor i ruinhauger etter sommerens massive bombing, sier Jensen.
Hun legger til at den palestinske historien er også utelatt fra det israelske skoleverket. Det undervises for eksempel ikke om den palestinske Nakba (katastrofen), og det er forbudt å markere denne dagen i Israel, slår Jensen fast.
Hamas vs Likud
Myrland forteller imidlertid at åtte av ni partier i Knesset fortsatt er tilhenger av en tostatsløsning og Israel er løsningsorienterte. Han mener også det blir søkt å reagere på at Israel har valgt frem et høyreekstremt parti, når palestinerne i 2006 stemte frem Hamas, mange anser som en terrororganisasjon.
Jensen mener den israelske aggresjonen utgjør en viktig forskjell. For selv om Israel nå har valgt det Jensen kaller sin mest høyreekstreme regjerning noensinne, så mener hun at det ikke gir palestinere rett til å angripe Israel, slik palestinerne ble angrepet for å benytte seg av sin demokratiske rett i 2006.
– Man trenger ikke like et valgresultat, men man må nå engang respektere det, sier hun.