Importstopp av laks rammer speditører

Speditørene er leddet mellom eksportørene og flyselskapene. Ved drastiske endringer i norsk lakseeksport påvirkes norske speditører sterkt. De har små driftsmarginer og er derfor avhengig av store volumer.

– Ved omtalen av Kinas importstopp av norsk laks, eller flytransport av levende kongekrabbe ble vi sjelden nevnt. Både eksportørene og flyselskapene får oppmerksomhet i media, men sjelden speditørene, sier Lasse Wangen, flyspeditør av fisk og sjøprodukter på Salmosped.

Avhengige av store volumer

Mens eksportører kan ha en margin på opptil 10 kroner per kilo, kan marginen for speditørene regnes i tiøringer per kilo, forteller Wangen

– Eksportørene er mer resistente mot endringer i markedet enn oss speditører. Vi er kjempefølsomme for endringer i lakseeksportens volum. Med små marginer er vi jo avhengig av stort volum, sier Wangen.

Are Kjensli, administrerende direktør i NHO legger til at speditørene og eksportørene er deler av samme næringskjede, og derfor er avhengige av hverandre.

– Da begge tilhører samme næringskjede, så vil de rammes av Kinas importstopp. Det kan imidlertid tenkes at speditørene er den mest utsatte gruppen, da de har så lave marginer, sier Kjensli.

Foreløpig ikke noen store økonomiske tap

Han forteller at dette ikke er reist som noe stort problem fra speditørene hos NHO enda, men han regner med at det kommer.

– Hvis Hong Kong også stopper import av norsk laks, kommer det til å påvirke volumet, og dermed ramme speditørene, sier Kjensli.

Hong Kong er den største mottager i verden for norsk fisk og sjømat. Godt over ti prosent av all eksport fra Norge går til Hong Kong, der den viktigeste eksportvaren er laks.

Når et marked stenges for laks, finner man gjerne et nytt marked. Dersom det markedet ikke krever flytransport kan problemer oppstå for speditørene.

Problemer ved planlegging av arbeid

Kinas importstopp av norsk laks medfører ikke bare økonomiske utfordringer for speditørene, men også problematikk ved koordineringen.

– Et annet problem med slike importstopp og drastiske endringer i markedet er at du ikke får mulighet å planlegge som speditør. Vanligtvis kan vi inngå avtaler med flyselskaper, noe som gjør arbeidet mer effektivt og enkelt. Ved importstopp er det vanskeligere å inngå avtaler med flyselskaper, og derfor må vi bruke store resurser på å finne alternative muligheter, sier Trond Ørjan Olsen, administrerende sjef i DHL Global Forwarding.

Lasse Wangen hos Salmosped har opplevd utfordringer ved planlegging av arbeidet etter Kinas importstopp av norsk laks.

– Til nå har importstoppet hovedsakelig ført til store omveltinger. Plutselig må vi endre destinasjon, og dette gjør det vanskelig å planlegge, sier Wangen.

Kinesiske grenser er ikke helt stengte

Hvis du har riktige importtillatelser, så er det mulig å importere fisk direkte inn til Kina. Problemet er imidlertid at det er vanskelig og dyrt for importører at få tak i disse tillatelsene. De store byene som Shanghai og Beijing er helt stengt, men i mindre byer med egne tollregulereringer finnes det fortsatt muligheter å importere norsk fisk. Wangen forteller at det fortsatt eksporteres store mengder norsk fisk til Kina.

– I uke 11 gikk det 239 tonn fisk netto til Kina, og dette tilsvarer tre fulle fraktfly, sier Wangen

 

Saken er oppdatert.