Australia betalte menneskesmuglere

Australsk grensekontroll skal i følge Amnesty International ha betalt menneskesmuglere for å snu båter med flyktninger ved to tilfeller i mai og juli.

Ecuadoriske flyktninger nær Guatemala. Foto: U.S. Navy/public domain

Det kommer frem i en ny rapport som ble publisert onsdag at australsk grensekontroll skal ha betalt mannskapet på to båter med flyktninger for å snu før de kom frem til kysten av Australia. Amnesty mener de har beviser på at australske tjenestemenn ga 32.000 amerikanske dollar til mannskapet på den ene av båtene, mot at de snudde tilbake til Indonesia.

Mannskapet ved den andre båten skal også ha blitt betalt, men beløpet er usikkert. Begge mannskapene skal dessuten ha fått kart med beskrivelse om hvor i Indonesia de skulle lande.

Stoppet i internasjonalt farvann

Båten var i begynnelsen av mai egentlig på vei til New Zealand, da de ifølge rapporten ble avskåret av en australsk marinebåt og australsk grensepoliti, mens de ennå befant seg i internasjonalt farvann. De fikk så skriftlig beskjed i form av brosjyrer om å aldri bevege seg innenfor Australias maritime grense, selv ikke som en del av en lengre rute. Etter hendelsen fulgte de to australske fartøyene etter båten i fem dager, før de stoppet dem på nytt.

Opplevde mishandling

Om bord var det 62 voksne, tre barn og et mannskap på seks. Ifølge rapporten skal flyktningene ha opplevd mishandling i møtet med det australske grensepolitiet, blant annet ved at mennene skal ha måttet sitte ute i flere timer i regnet, og alle skal ha blitt nektet mat den første kvelden. Femti av menneskene,inkludert barna, skal ha blitt puttet i celler i grensevaktfartøyet i omtrent syv dager. To flyktninger skal ha blitt nektet tilgang på egne medisiner.

Nekter for å ha brutt loven

Ifølge Amnesty har Australia med dette brutt en rekke internasjonale lover, blant annet FNs konvensjon om transnasjonal organisert kriminalitet, også kjent som menneskesmugling, og internasjonale menneskerettigheter. Australske myndigheter nekter for at noen forbrytelse er blitt begått.

– Vi er sikre på at våre etater følger loven, uttaler statsminister Malcolm Turnbull til oppmøtte journalister torsdag. Han tok over for Tony Abbott i midten av september, og var ikke statsminister da disse hendelsene skal ha funnet sted.

Immigrasjonsminister Peter Dutton mener Amnesty sverter de som jobber i grensekontrollen og i den australske forsvarsstyrken, og kaller det en ”skam”. Han står også fast på ”Operation Sovereign Borders”, en policy etablert under Tony Abbots regjering i september 2013. Den går ut på at ingen flyktninger eller asylsøkere vil kunne bosette seg eller få jobb i Australia dersom de kommer via båt.

– Vi kommer ikke til å vanne ut reglene våre når det gjelder båter. Dette har vi vært tydelige på, og vi vil fortsette med det, konstaterte Dutton til radiostasjonen Macquarie Radio.

Den australske regjering har tidligere høstet sterk kritikk for sin immigrasjonspolitikk av FN og flere menneskerettsorganisasjoner. Blant annet har ”Operation Sovereign Borders” blitt beskyldt for å være rasistisk, fordi immigrantene som tar seg til Australia med båt i nesten alle tilfeller kommer fra Midtøsten eller Afrika.