Kosovo et skritt nærmere EU medlemsskap

Kosovo signerte mandag en assosieringsavtale med EU.

Kosovo ønsker seg medlemsskap i Eu. Foto:Arild Vågen

Det er knappe ti år siden Kosovo erklærte selvstendighet fra Serbia. Nå ønsker det ferske landet å bli en del av EU, melder New York Times.

Assosieringsavtalen stiller krav til at styresettet og andre samfunnsinstitusjoner innretter seg etter EU sine standarder. Den åpner også opp for mer handel mellom unionen og det lille landet på Balkan, skriver NRK.

– Denne avtalen er starten på en ny fase i forholdet mellom EU og Kosovo. Den er et viktig bidrag til stabilitet og velstand i Kosovo og regionen for øvrig, sa EUs utenrikssjef, Federica Mogherini, under signeringen som fant sted i Strasbourg mandag.

Avtalen som er signert, er et nødvendig steg for ethvert land som ønsker å bli en del av EU. Samtlige Balkan-land har undertegnet lignenede avtaler allerede.

Et EU medlemsskap vil sikre Kosovos 2 millioner innbyggere visum og lettere tilgang til opphold i EU land. Det er imidlertid usikkert om EU vil godta søknaden i nærmeste fremtid, med utfordringene fra en allerede krevende flyktningstøm fra Syria og midt østen.