Medisinsk hjelp stenges ute av Donetsk

Den humanitære komiteen i det ukrainske separatistområdet har kastet ut Leger Uten Grenser.

Foto Frode Nagel Dahl

Leger Uten Grenser har mistet akkreditering for å drive medisinsk arbeid i den selverklærte republikken Donetsk i Ukraina. Beskjeden kom den 19. oktober, og var signert av Den humanitære komiteen i Donetsk. Komiteen oppga ingen formell forklaring på utestengelsen.

Svært bekymret

På epost sier Amandine Colin, kommunikasjonsrådgiver for Leger Uten Grenser i Brussel, at organisasjonen er svært bekymret for konsekvensene av utestengingen. De jobber hardt med å få Den humanitære komiteen til å oppheve utestengelsen, slik at de kan fortsette sitt arbeid i området.

– Vi har jobbet på begge sider av frontlinjene i 18 måneder, og komiteens valg om å stenge oss ute vil frata tusenvis av mennesker livsviktig medisinsk hjelp, sier Colin.

– Leger Uten Grenser har utført over 85 000 legekonsultasjoner i samarbeid med lokale helsearbeidere i regionen, og vi leverer en stor andel av det medisinske utstyret som brukes i Donetsk. Deriblant 70 prosent av alt insulin befolkningen trenger.

Ikke overrasket

Ukrainske Anatolii Kyryliuk forteller at forholdene har vært noe roligere i det krigsherjede området i det siste. Han sitter i styret for organisasjonen Maidan Norway, som ifølge sine nettsider jobber med å spre informasjon om Ukraina til norske medier for å fremme demokratisk utvikling i landet.

– Jeg er ikke er overrasket over at en internasjonal organisasjon har problemer med å slippe inn og oppholde seg i Donetsk, sier Kyryliuk.

Han viser blant annet til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som ble møtt med skudd da de forsøkte å ta seg inn i området. Han kjenner ikke til saken om Leger Uten Grenser.

Anklages for spionasje

På Leger Uten Grensers internasjonale nettside melder organisasjonen at de har blitt anklaget av separatistgruppenes medier for å drive spionasje og feilmedisinering. Dette ble ikke nevnt i Den humanitære komiteens brev. Leger Uten Grenser avviser mediepåstandene.

Anatolii Kyryliuk sier at separatistene generelt er svært skeptiske til Vesten. Hvorfor utkastelsen av Leger Uten Grenser skjer akkurat nå, er han ikke sikker på.

– Årsaken kan kanskje være at Donetsk ønsker å vise at de nå er sterke nok til å klare seg uten hjelp utenfra. Det kan også være fordi de ikke ønsker at noen skal rapportere om forholdene der, som til tider kan være svært dårlige, mener Kyryliuk.

– Selv om den væpnede konflikten ser ut til å ha roet seg litt, er det viktig å poengtere at konflikten er langt fra løst, avslutter han.

NRK melder at ti hjelpeorganisasjoner nylig har blitt kastet ut av naboprovinsen Luhansk, som har erklært selvstyre.

Folkerepublikken Donetsk er også en selverklært republikk i Øst-Ukraina, som styres av prorussiske separatister. Den er ikke annerkjent av det internasjonale samfunnet. Donetsk erklærte selvstyre på våren i 2014, i forbindelse med konflikten om Krim-halvøya og harde kamper om kontroll over byen. Regionen har siden da vært preget av væpnede kamper.