Økt quinoa-etterspørselen skaper problemer
Dag Hareide mener den verken er bra for miljøet eller bøndenes arbeidsvilkår.
Quinoa har blitt omfavnet av en rekke kostholdseksperter og matblogger. Det blir omtalt som en god erstatning for ris og pasta, glutenfritt og veldig sunt. Det er selve frøet på planten quinoa som brukes.
Etterspørslen etter supermaten er økende, og den stadig voksende bruken av quinoa i den vestlige verden har nå ført til reduksjoner av quinoabruken i hjemlandene Boliva, Chile og Peru.
Den økte produksjonen har ført til at prisen på quinoa har gått betraktelig opp. Allerede i 2013 skrev The Guardian om den økende prisen på quinoa, og hvilke konsekvenser det har hatt for quinoabøndene.
Temaet ble debattert på Litteraturhusets frokostmøte i dag. I tillegg til den økte prisen, har den stigende produksjonen av quinoa fått konsekvenser for bøndenens arbeidsvilkår.
– Quinoa er ikke så bra for miljøet som alle tror det skal være. Det har gjort arbeidsvilkårene for bøndene verre, sier Dag Hareide, leder av Regnskogsfondet.