Stor utvandring fra Polen

Unge utvandrere fra Polen håper den nye regjeringen kan bedre forholdene i hjemlandet.

Bucko Cprzemyslaw, Agata Warzynsak og Ela Szydywar håper på endringer i hjemlandet. Foto: Henriette Dæhli

I 2014 lå de polske innvandringstallene i Norge på topp, sammen med Sverige og Litauen. De tre nasjonene stod for omtrent halvparten av innvandringen til Norge i følge Statistisk sentralbyrå (SSB). Stadig flere unge polakker utvandrer blant annet på grunn av dårlige arbeidsforhold i hjemlandet.

Bucko Cprzemyslaw, Agata Warzynsak og Ela Szydwar er blant de som valgte å flytte til Norge.

– Jeg flyttet ut av Polen fordi jeg ikke fikk god nok lønn. Nå er jeg i Norge på grunn av familie. Jeg synes at tilstanden i Polen er veldig dårlig, og slik har det vært lenge. Jeg savner hjemlandet mitt. Men forholdene er ikke gode nok der. De siste åtte årene har mange unge flyttet fra Polen. Det blir nok ikke bedre med en gang, men det vil kanskje skje forandringer om noen år, forteller Bucko Cprzemyslaw som i dag jobber i oljebransjen.

Aftenposten skriver at høyt utdannede unge polakker velger lavstatusjobber i utlandet istedenfor å jobbe i hjemlandet. Halvparten av de 2,3 millioner polakkene som  forlater Polen i året er under 34. Tallene fortsetter å øke.

Økonomiske problemer

Årsaken til store fraflytningstall skal være at de økonomiske forventningene vokser raskere enn økonomien. Samtidig er lønningene høyere i store deler av Europa. Dårlige arbeidskontrakter gir også arbeidsgivere i Polen muligheten til å sparke ansatte uten gyldig grunn har skapt utrygge arbeidsplasser i Polen.

PiS, partiet som nå leder regjeringen i Polen, har lovet å forbedre landets økonomi. Blant annet ønsker de å innføre lavere skatt for de lavtlønnede. Det kan bety endringer for Warzynska som måtte flytte fra hjemlandet på grunn av økonomiske problemer.

–  Mannen min hadde mange forskjellige jobber, men disse jobbene var ikke stabile nok til at vi kunne bli værende. Jeg håper vi kan reise tilbake igjen. Jeg er ikke sikker på om det er positivt eller ikke at PiS nå har fått makt i Polen, men jeg tror ikke det vil bli store endringer i landet før om en god stund, sier Warzynska.

Ela Szydywar føler derimot at hun kan lykkes bedre i Polen.

– Jeg jobbet som spesialist innen bioteknologi i Polen. Vi kom hit fordi mannen min fikk kontrakt som ingeniør her. Jeg tror ikke situasjonen er så dårlig. Ihvertfall ikke for meg. Jeg kan nok lykkes bedre i Polen. Om jeg ikke finner jobb i Norge reiser jeg tilbake, forteller hun.

Feilslått politikk

–  Jeg mener at den tidligere regjeringen har holdt mye hemmelig for folket i Polen, sier Cprzemyslaw.

Han mener at den forrige regjeringen ikke gjorde noe for å bedre forholdene. Da han skulle stemme ved parlamentsvalget valgte han PiS fordi de var mer patriotiske. PiS har blant annet signalisert at de ønsker å redusere flykningkvoten og har kritisert den tidligere regjeringens forhold til EU.

– Det kan hende det blir bedre med PiS. Kanskje det blir verre, men nå er det ene og alene opp til dem å styre landet, sier Cprzemyslaw.