Svenske leger utfører ufrivillig jomfrusjekk på minoritetskvinner

Jomfrusjekk på svenske minoritetskvinner blir avslørt i dokumentarprogrammet ”Kalla fakta” på svensk TV4. Sexolog Evelyn Simonnes fra Sex og Samfunn, senter for ung seksualitet, sier det er krenkende, og undertrykker kvinner.

Kvinner har rett til å bestemme over sin egen seksualitet. Foto: Julie Groseth

I det svenske TV-programmet ”Kalla fakta” ble tre skuespillere med utenlandsk bakgrunn sendt til gynekologen med skjult kamera for å utføre en jomfrusjekk. Det er en gynekologisk undersøkelse som gjøres for å sjekke om kvinner har hatt samleie.

I episoden sier en lege ved legesenteret  Aleris i Rinkeby, at hun har utført jomfrukontroll tidligre – også på mindreårige:

– Jeg har gjort det flere hundre ganger. Jeg har undersøkt barn og voksne. Alle på samme måten, sier den kvinnelige legen.

Evelyn Simonnes, sexolog i Sex og samfunn sier det er umulig å finne ut om en kvinne er jomfru eller ikke.

– Det går ikke an å se om kvinnen har hatt samleie ved en gynekologisk undersøkelse. Det er en etablert myte at kvinner har en hinne som sprekker ved samleie. Vi vet at kvinners underliv er bygd opp forskjellig. Vi vil gå bort i fra ordet "jomfruhinne". Den kvinnelige legen kan ikke skrive et sertifikat på at kvinner har hatt samleie, sier sexologen.

Kvinner har rett til å bestemme selv

En av skuespillerne i "Kalla fakta"-programmet sier hun tvinges til å ta en jomfrutest. Likevel velger legen å utføre undersøkelsen. Sexolog Evelyn Simonnes fra Sex og Samfunn i Oslo sier det er et stort inngrep i kvinners seksualitet.

– Dette er ikke greit i det hele tatt. Kvinner skal selv bestemme, hvem de vil være seksuelt aktive med. Og ikke minst gifte seg med, sier Simonnes.

Helsevesenet må ha kunnskap

Linda_Noor.jpgDaglig leder Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, sier det er viktig at kvinner som opplever tvang ikke blir oversett.

– Helsevesenet må ha kunnskap om hvem de skal kontakte, og hvordan de skal håndtere problemet om de tror kvinnen er utsatt for tvang. I verste fall kan det medføre at kvinnen blir sendt til hjemlandet sitt, for å utføre jomfrutesten der, sier Noor.

Videre sier hun at det er ofte jentene selv, som oppsøker legen for å utføre testen i frykt for ærestap.

– Jentene styrer med dette alene. Mange velger å dra til Danmark for å utføre en operasjon av underlivet, sånn at det kommer blødning ved første samleie, sier Noor.

Kvinner har seksuelle rettigheter

Simonnes  sier undersøkelsen gjør noe med kvinners seksualitet. Videre sier hun at kvinner har seksuelle rettigheter.

– Det er et seksuelt overgrep å tvinge kvinner til å ta en jomfrusjekk. Det gjør noe med kvinners seksualitet. Kvinnene som har blitt utsatt for dette kan føle skyld og skam. Det kan også være vanskelig å bygge nye relasjoner senere i livet, sier sexologen.

Linda Noor sier mange av jentene er redde, og at gjennomføringen av jomfrutesten ofte styres av det psykiske.

– Vi må få inn flere psykologer, sier Noor.