Zikaviruset skaper frykt

Mangel på vitenskapelig data og utbredt utbrudd av infeksjonssykdomer skaper usikkerhet om opphavet til Zikaviruset

Zikaviruset finnes i Sørøst-Asia, Afrika og øyer i Stillehavet, og har siden mai 2015 spredt seg til det amerikanske kontinentet, i følge Folkehelseinstittutet.

Ingen vaksine

Det finnes ingen vaksine for zikaviruset. De fleste blir ikke syke av viruset, men får ofte milde influensasymptomer som feber, utslett og røde øyne i opptil en uke.

– Det er foreløpig ingen klar sammenheng mellom smitte og alvorlige komplikasjoner hos ikke-gravide. Det er imidlertid mistanke om at zikaviruset kan forårsake Guillain-Barré syndrom, en nervesykdom som fører til lammelser, skriver Folkehelseinstituttet.

Aktualitet

Mediedekningen av zikaviruset har økt kraftig de siste månedene, og dette skyldes mye at det skal være en kobling mellom zikafeber og fødselsskaden mikrocefali. Siden forekommelsen av zikaviruset i Brasil har andelen av tilfeller med mikrocefali økt kraftig. Mikrocefali er en sykdom hvor barnet blir født med krympet hode, og hvor hjernen ikke er utviklet normalt.

MicrocefaliEn rekke konspirasjonsteorier skaper hysteria i Brasil. Mangel på vitenskapelig data gjør det vanskelig å si med sikkerhet om det er noe kobling mellom zikaviruset og microcefali. Foto: Flickr/Nnieuws.be Siden oktober 2015 har det blitt dokumentert over 4000 tilfeller av mikrocefali, til sammenligning var det 150 dokumenterte tilfeller i 2014.

Gulfebermyggen

I følge World Health Organization (WHO), kommer smitten fra mygg som bærer Aedes smittegenet. De sier videre at dette er den samme type mygg som overfører denguefeber og gulfeber.

Folkehelseinstittutet skriver derimot at det er hovedsaklig den samme myggen, men at mangel på vitenskapelig data gjør det umulig å fastslå det med 100 prosent sikkerhet.

Sjeldent smittbart seksuelt

Det er kun to dokumenterte tilfeller av zikaviruset som har blitt seksuelt overført, og kun et tilfelle hvor zikaviruset er blitt dokumentert tilstedeværende i sæd. I følge Folkehelseinstittutet kan det da bli værende opptil to måneder i sæden etter at en mann har gjennomgått zikafeber.