– Det var fint å kunne gi barna den kjærligheten de har manglet
Organisasjonen Watoto driver hjelpearbeid i Ugandas hovedstad Kampala. Amalie Foldøy jobbet frivillig for dem i fem måneder og forteller om sterke inntrykk og store gleder.
- Watoto driver et bredt bistandsarbeid i Uganda.
- Amalie Foldøy jobbet frivillig på organisasjonens babyhjem i Kampala.
- Totalt har nærmere 50 000 blitt hjulpet av Watoto.
Amalie Foldøy er for tiden student i Oslo, men for ett års tid siden jobbet hun frivillig på Watotos babyhjem i Ugandas hovedstad Kampala.
– Etter å ha besøkt organisasjonens arbeid med Helgeland Folkehøyskole, bestemte jeg meg for å ta et lengre opphold på fem måneder, sier hun.

Watotos babyhjem er for barn i mellom null og tre år. Etter denne alderen flytter barna inn i Watotos landsby, hvor de får tildelt et hjem og en familie å bo med. Statistikk tilsendt fra organisasjonen viser at Watoto har hjulpet 1600 babyer siden oppstarten i 1984, samt at 1000 barn har blitt selvstendig voksne gjennom arbeidet deres.

Bistand i flere land
Watoto har sitt hovedkontor i Uganda og har siden oppstarten drevet et bredt bistandsarbeid . Det hele startet med en kirke i Kampala under borgerkrigen for å spre håp og liv til nasjonen. Siden den gang har Watoto vokst betraktelig.
Nå har organisasjonen totalt elleve kontorer spredt rundt om i verden, blant annet i Norge. Men hovedkontoret er fortsatt plassert i Ugandas hovedstad.
Sigrun Marthe Dahl er fadderansvarlig i Watoto. Hun forteller at organisasjonen i hovedsak jobber for tre ting.
– Watoto driver flere ulike programmer, men i hovedsak jobber vi for å hjelpe de aller svakeste, barn og kvinner i nød, samt kvinner i sårbare situasjoner, sier Dahl.
Hun legger til noe hun er takknemlig for med jobben sin.
– Det er fint å se at de vi hjelper ser verdien av å hjelpe andre og at de klarer å gi det videre.

Sterke inntrykk
Foldøy forteller om sterke syn, fortellinger og opplevelser.
– Jeg vet om flere babyer hvor moren har født dem i do og bare latt dem ligge der. Samt historier om mødre som bare forlater barna på sykehustrappen.
De brutale historiene angår ikke bare nyfødte. Foldøy forteller om et syn hun ikke unner noen.
– Jeg har hørt om en tre år gammel gutt som så begge foreldrene bli skutt.
Man blir målløs, legger hun til.
Dahl forteller om ulike utfordringer knyttet til barnene på babyhjemmet.
– Noen av barna som kommer inn er i så kritisk stand at det er snakk om liv og død.
Foldøy forteller videre at også politiet kontakter Watotos babyhjem jevnlig.
– Ofte kan politiet ringe inn etter å ha funnet barn i en grøft eller ha oppdaget barn som ikke har det bra i familiesituasjonen sin.
– Fint å kunne gi barna det de har manglet
Etter å ha jobbet på babyhjemmet i fem måneder, mener Foldøy at hun har fått se verdien av arbeidet til Watoto.
– Barna har så mye kjærlighet og viser tydelig endring gjennom arbeidet til Watoto.
Foldøy forteller videre om et spesielt sterkt bånd til en gutt ved navn Liam.
– Han ble kalt min sønn og ved noen situasjoner stoppet han ikke å grine før han fikk se meg. Det er så utrolig fint å kunne vise barna den kjærligheten og tryggheten de har manglet på livets vei.
Flere ulike hjelpeprogrammer
Til sammen oppdrar Watoto rundt 3300 barn i sine hjem. Videre har nesten 45 000 jenter blitt hjulpet via programmet Keep a Girl in School, mens 6500 kvinner har fått lese og skrivehjelp gjennom organisasjonens Neighbourhood-program.

– Den gleden de får etter å ha blitt hjulpet tar de med seg der de havner etter våre programmer og det er fint å se, avslutter Dahl.