Kulturarv på runwayen under SA Fashion Week

I slutten av april arrangeres South African Fashion Week for 28. gang. Dette er en av mange moteuker på det afrikanske kontinentet som norske mote-medier ikke dekker. Phumzile Zondo er kreativ direktør og designer i E_mania, og skal vise frem sin nyeste kolleksjon under den kommende moteuken.

Skjermdump av nettsiden til sa fashion week

Skjermdump av nettsiden til SA Fashion Week. Faksimile.

SA Fashion Week

24.-26. april arrangeres South African Fashion Week i Johannesburg. Moteuken har stort fokus på å løfte frem afrikanske designere og brands. Gjennom visninger og pop-ups forsøker de å rette blikkene til retailkjedene vekk fra masseprodusenter av fast-fashion til fordel for lokale virksomheter.

E_mania

Phumzile Zondo er designer og kreativ direktør i E_mania, et brand med hovedfokus på bevaring av kulturarv og bærekraft.

Skjermdump fra Instagram-profilen til Phumzile Zondo
Skjermdump fra Phumzile Zondos Instagram-profil. Hun ville beskrevet deres bærekraftige innsats med emojier av synål, sør-afrikansk flagg og ull.

De lanserte for første gang i 2017, men i 2019 hadde de en midlertidig nedstengning. I 2022 kom de tilbake igjen for fullt, og siden da har Phumzile vært finalist i Mr Prince New Talent Search og blitt anbefalt til British Councils moteresidens i Etiopia, Nå er hun for andre gang invitert til South African Fashion Week gjennom departementet for idrett, kunst og kultur i Sør-Afrika.

– Disse milepælene har gjort det mulig for E_mania å nå et bredere publikum som både gjenkjenner og verdsetter vår historiefortelling og bærekraftige praksis, forteller Zondo.

Videre forklarer hun at nominasjoner og invitasjoner som disse er bekreftelser på hennes verdier som designer.

Skjermdump av nettsiden til E_mania
Skjermdump av nettsiden til E_mania.

Bevaring av kulturarv er ikke en trend- det er grunnlaget

– Kjernen i arbeidet mitt er afrikansk historiefortelling forankret i idiomer, tradisjoner og kulturelle seremonier. Dette er ikke bare dekorative referanser i arbeidet mitt, men måter å forstå og navigere verden, videreført gjennom generasjoner, forteller Zondo.

For Zondo er det både en kreativ og en åndelig handling å oversette disse kulturelle referansene til tekstil, silhuett og form.

– Håndverk er en form for meditasjon og forbindelse til gud, mine forfedre og en bredere afrikanske historie. Enten jeg jobber med ull, perler eller billedvev er det en måte å hedre hendene som kom før mine.

Hun finner inspirasjon i ritualer fra sin Zulu-oppvekst, rytmer fra etiopiske vevstoler og i felleskapet av kreatører hun arbeider med idag.

Skjermdump av instagramprofilen til E_mania FAKSIMILE
For Zondo er det viktig å hylle afrikansk kultur gjennom sine design.

– Bevaring av kulturarv og bærekraft er ikke trender for meg, det er grunnlaget for E_mania. Å designe med hensikt er den eneste måten jeg vet om. Enten det er gjennom afrikansk-inspirert grafisk illustrasjon, håndhekling, naturlig farging eller perlebroderi, tenker jeg alltid på hvordan jeg kan hedre både mennesker og planeten.

Å bevare kulturarv gjennom design er Zondos måte å motstå utslettelse. I E_manias kommende kolleksjon Umemlo reflekterer hun rundt overgangsritualer og tradisjonell kunnskap og bringer dem inn i samtidsmoten som kraftfulle, levende forestillinger.

E_mania har lansert sitt 3R-løfte for å sikre bærekraft gjennom sitt arbeid. De R-ene står for Repair, Reuse & Recycle. Dette betyr at hvert plagg inngår i et sirkulært system og fortsetter å ha betydning utover første gangs bruk. 

– Samarbeid er nøkkelen. Enten jeg jobber med lokale håndverkere, veileder studenter, eller samskaper med medlemmer av lokalsamfunnet, mener jeg at mote skal løfte andre.

Hun forteller at de for tiden jobber med å utvikle et sammarbeidsstudio for designere - et åpent delt rom utstyrt med profesjonelt syutstyr som ofte er dyrt å få tak i på egenhånd. Målet er å gjøre arbeid med design mer tilgjengelig, samtidig som de bygger et fellesskap av likesinnede visjonærer. 

– Jeg er lidenskapelig opptatt av å forene tradisjonelle teknikker med digital innovasjon. Afrikansk mote hører ikke bare hjemme på catwalken—den bør finnes i digitale arkiv, virtuelle rom og globale samtaler, deler hun.

En motebransje vi ikke hører om i Norge

Motebransjen i Sør-Afrika er både en stor og en viktig del av landets kultur. Det arrangeres flere moteuker rundt om kring på det afrikanske kontinentet hvert eneste år, men disse er det lite å lese om i norske medier.

Min Mote er et av flere norske motemedier som skriver om moteukene som arrangeres rundt om i verden. Men i likhet med andre norske aktører, er det kun de vestlige moteukene de skriver om.

Atle Jørstad, sjef i MinMote
Atle Jørstad er sjef i MinMote, som er en del av VG.

Sjef i Min Mote, Atle Jørstad, forteller til Journalen at de velger å skrive om de vestlige moteukene fordi det er det de tror leserenes deres har mest interesse av. De dekker vanligvis moteukene i Paris, Milano, New York og London, samt København og Oslo runway.

Han legger til at det arrangeres en rekke moteuker rundt om i verden som de heller ikke dekker, både i Europa og i USA.

– Gitt vårt utgangspunkt ser jeg ikke for meg at vi kommer til å gjøre noen store endring i hvilke moteuker vi dekker, avslutter han.

Sør-afrikansk motebransje i utvikling

– Min reise i Sør-Afrikas motebransje har vært kompleks, dypt personlig og utrolig transformativ. Et av høydepunktene har vært å være vitne til den økende støtten for unge, uavhengige designere som redefinerer hva afrikansk mote kan være. 

Plattformer som South African Fashion Week har vært avgjørende i denne reisen, og har gitt ikke bare eksponering, men også et rom for å fortelle autentiske historier, fortsetter hun.

Likevel forteller hun at det ikke alltid har vært like lett. 

– En av utfordringene har vært tilgangen på ressurser og å bygge en konsekvent merkevareidentitet, spesielt innenfor det bevisste moteområdet. Bransjen lærer fortsatt å omfavne tidkrevende håndverk og bærekraft fullt ut—men endringen skjer, sakte men sikkert, og vi begynner å se dette skiftet både hos forbrukere og institusjoner.

«Wear your markings»

– På årets SA Fashion Week skal jeg presentere en 10-delt kolleksjon, inkludert to håndheklede ullplagg, samt detaljert billedvev og perlearbeid. Hjertet i kolleksjonen er “Wear Your Markings,” en grafisk serie inspirert av afrikanske stamme-markeringer—symboler for identitet, status og arv, deler Zondo.

Skjermdump av instagramprofilen til E_mania FAKSIMILE
Skjermdumpen fra E_manias Instagram-profil viser fjorårets looks fra SA Fashion Week.

Kolleksjonen som er designet i samarbeid med Namhla Zandile Zondo, gjenfortolker de digitale trykkene av disse tradisjonelle markeringene med sterk, moderne grafikk som feirer afrikansk kvinnelighet og stolthet.

– Kolleksjonen kombinerer det gamle med det nye, og oppfordrer folk til å bære sin kultur med stolthet. Forvent sterke silhuetter, rike teksturer og plagg fylt med symbolikk. Hvert plagg uttrykker frihet, tilbakeholdenhet, vekst og tradisjon—elementer som definerer mange av våre levde erfaringer.

– Fremover vil E_mania fortsette å utforske nye teknikker, bærekraftige praksiser og samarbeidende historiefortelling. Vi er forpliktet til å bygge rom—fysiske og digitale—som styrker kreativitet og bevarer kulturarv. I kjernen av alt vi gjør, forteller vi fortsatt historier. Og vi har så vidt begynt, avslutter hun.