– Maratonet er veldig bra for de som har ofret kroppen sin for landet
I april gikk The Legends Marathon av stabelen for andre året på rad. Her løp hundrevis av deltakere for å støtte Ugandas idrettslegender.
Flere hundre deltakere samlet seg på Legends Rugby Grounds i Kampala for å løpe for den psykiske helsen til tidligere idrettsutøvere.
– Jeg synes det er en bra ting for idrettsutøverne i landet, og tror det er viktig at samfunnet tar vare på dem.
Det sier tidligere rugbyspiller Victor Wadia (46). Han deltok i maratonet for andre året på rad.
– Jeg tror hensikten er å gjenforene folk og å skape noe som kan ha positiv innflytelse på idrettslegendene, i tillegg til å bane vei for de som fortsatt er aktive, sier han.

Wadia forteller at de fleste går sin egen vei etter å ha lagt opp, og at det kan ta over 20 år før man ser dem igjen. Noen ender til og med opp som tiggere.
– Disse idrettene krever så mye av deg, så du mister mange andre ting i livet. Som den fremtidige jobbkarrieren din for eksempel, sier han.
Han tror at ved å rette søkelyset mot problemet over tid, vil utgangspunktet bli bedre både for de pensjonerte og de aktive idrettsutøverne i landet.
– Som regel ikke solskinnshistorier
Andrew Mwanguhya (42) er arrangør for maratonet, og har lenge fulgt idrettsutøvernes utvikling som sportsjournalist.
– De historiene vi hører fra idrettsutøverne som har lagt opp er som regel ikke solskinnshistorier. Samfunnet har aldri forberedt dem på livet etter idretten, så når de møter livet på andre siden kan det nesten oppleves som et kulturelt sjokk, sier han.
Før han fortsetter:
– De opplever også en krevende økonomisk situasjon, så ettervirkningene av dette er at flere blir ensomme og kan utvikle depresjon og andre psykiske helseproblemer.

For å hjelpe idrettsutøverne økonomisk har Mwanguyha også en pengeinnsamling.
– Jeg får også finansiell støtte fra en bank som jeg samarbeider med, sier han.
Han legger til at med 600 deltakere under årets maraton, doblet antallet seg fra i fjor.
– Jeg tror grunnen til at det var flere deltakere i år er fordi flere har forstått hva maratonet virkelig handler om.
– Folk snakket, selv mens de løp
Under maratonet kunne deltakerne velge mellom fire ulike distanser. Disse var på fem, ti, 21 og 42 kilometer.
Victor Wadia forteller at han bare skulle løpe fem kilometer grunnet svake knær, men at han endte opp med å løpe en mil.
– Maratonet er veldig bra for de som har ofret kroppen sin for landet, sier han.
Han beskriver også en atmosfære fylt med engasjement og spenning.

– Folk snakket, selv mens de løp. De lo og støttet hverandre, sier han.
Temaet under årets maraton var "Run for your legend". Deltakerne fikk egne felt der man kunne skrive hvem man løp for, i stedet for tradisjonelle startnumre.
– Jeg løp for venninnen min, forteller Wadia mens han holder frem lappen med navnet hennes på.
Før han tilføyer:
– Jeg ga henne faktisk også medaljen min.

Etter en lang karriere la Wadia opp i 2019, både på grunn av alder, en bruddskade i leggen og at han ønsket å prioritere sin fremtidige karriere.
– Vi tjente ingenting på å spille, men vi satte jo landets rugby på kartet, sier han.
Etter idrettskarrieren jobbet han først kun med telekommunikasjon. Nå er han også aktiv i rugbymiljøet.
– De siste to årene har jeg fått muligheten til å være assisterende trener for det Ugandiske kvinnelandslaget, forteller Wadia.
– I tillegg har jeg involvert meg mye i utviklingen av rugby, spesielt på skoler.
Ønsket å gjøre noe mer
Det var under arbeidet som sportsjournalist at Andrew Mwanguhya fikk ideen om å etablere maratonet.
– Jeg var og er en sportsentusiast, så jeg har skrevet mye om nasjonale idrettsutøvere både mens de var aktive, men også etter at de har lagt opp, sier han.
Det var da han la merke til at flere pensjonerte idrettsutøvere hadde problemer med livet etter karrieren.

– Flere av dem fortalte historiene sine og jeg skrev dem. Etter hvert slo tanken meg om at jeg, som journalist, ønsket å gjøre noe mer enn å bare formidle historiene deres, forteller Mwanguhya.
Og etter å ha tenkt en stund kom plutselig ideen.
– Maraton er veldig stort og innflytelsesrikt over hele verden, og løpesamfunnet omfavnet meg da jeg satte løping i søkelyset i mediene. Det var da jeg forsto at jeg virkelig kan bruke denne plattformen til å forbedre utøvernes utgangspunkt under og etter idrettskarrieren, sier han.
Utvidet maratonkonseptet i år
For Mwanguhya ble det å styrke og forberede fremtidens, dagens og fortidens idrettsutøvere på livet etter karrieren det han ønsket å gjøre.
– I år har vi også lagt til flere komponenter som tilfører enda mer til maratonets konsept.
Han forklarer videre hva disse komponentene innebærer.

– Vi har valgt å kalle det nye programmet for Beyond The Finish. Her får aktive og pensjonerte idrettsutøvere tilbud året rundt om blant annet kurs om livsmestring, personlig økonomi, entreprenørskap og psykisk helse.
– I tillegg tilbyr vi moderne jordbrukstimer og utplassering i jobb. Dette er for å forberede dem på livet etter idretten.
Mwanguhya har også planer om å starte opp en egen podkast.
– Planen er å invitere idrettsutøvere til å fortelle sine historier. Jeg tror det kan være bra for både utøverne og publikum med en større åpenhet. Det tror jeg kan bidra til at folk får muligheten til å se nye sider av utøverne, og ikke bare se dem som maskiner som skal prestere, sier han.