Oljeutvinning i Uganda: – Flere mister hjemmet sitt
Professor Tom Ogwang og Anthony Wolimbwa advarer mot de negative konsekvensene for både lokalsamfunn og miljø når en ny oljerørledning bygges ut.
- 5 000 mennesker flyttes for å bygge oljerørledning til Tanzania.
- Flyttingen fører til bekymring rundt tap av identitet og økt fattigdom for lokalbefolkning.
- Oljeboringen skjer nær Lake Albert og nasjonalpark – truer natur og livsgrunnlag.
- TotalEnergies lover kompensasjon og investeringer i strøm og vann til lokalsamfunn.
Uganda har ikke direkte tilgang til havet, og må derfor transportere olje via en 1500 kilometer lang rørledning til havnen Tanga i Tanzania.
Men prosjektet, kalt East African Crude Oil Pipeline (EACOP), skaper utfordringer for lokalbefolkningen i områdene der rørene skal legges.
5000 mennesker flyttes
Det franske selskapet TotalEnergies er en av aktørene bak EACOP. En talsperson for TotalEnergies skriver til Journalen at oljerørledningen fører til at 5000 mennesker må flytte fra hjemmene sine.
– Totalt vil 775 husholdninger, omtrent 5000 personer, bli bosatt i nærområdet under bedre forhold, skriver talsperson for TotalEnergies.
Videre skriver de at selskapene bak oljeprosjektet vil kompensere menneskene som må flytte, og at 99,6 prosent av kompensasjonsavtalene er signert, og at tilsvarende prosent er utbetalt.
Omtrent 100 000 mennesker eier områder rundt oljerøret. Disse områdene blir i dag brukt til blant annet jordbruk og beiteområder.
– Disse menneskene vil i de aller fleste tilfeller kunne bruke jorda igjen etter at arbeidet er ferdig, skriver TotalEnergies.
– Ikke bare tap av land, men identitet
Dr. Tom Ogwang er foreleser ved Mbarara universitet i Uganda, han har en doktorgrad i politisk økonomi og naturressurser.

– Folk blir tvunget til å forlate steder hvor deres forfedre har bodd i generasjoner. Det er ikke bare tap av land, men også et tap av identitet, sier Ogwang.
Ogwang er bekymret for hvordan oljeutvinningen vil påvirke lokalsamfunnene.
Anthony Wolimbwa jobber for organisasjonen Climate Action Network Uganda (CAN-U). Han mener det er veldig problematisk å flytte mennesker på denne måten.

– Når noen har bodd et sted i 30 til 50 år og må flytte, forsvinner det sosiale nettverket. Mange klarer ikke å etablere seg på nytt. De blir rett og slett fattigere, sier Anthony Wolimbwa.
Wolimbwa forteller videre om mennesker som har fått erstatning, uten at de har noe forhold til penger. Han nevner en familie som fikk erstatning, og som brukte opp disse pengene på to uker. Dette mener han fører til større fattigdom enn før, og familieproblemer.
Vil utvinnes nær viktige naturområder
Tom Ogwang sier at to av oljeboringene vil ligge rett ved viktige naturområder i Uganda. Noen av boringene vil drille inn i Lake Albert, noe Ogwang mener vil gi alvorlige konsekvenser for lokalbefolkningen.
– Lake Albert er livsnæringen for disse menneskene. Det er deres transportvei, kilde til mat og inntektsgrunnlag, sier Ogwang.
Ogwang mener den andre boringen vil skje nær en nasjonalpark. Noe han mener kan gå ut over dyrelivet i området. Han forklarer videre at en teknologi som sporer dyrene kan fungere i teorien, men han mener at den ikke vil funke i praksis.
Graver ned rørene
TotalEnergies skriver til Journalen at rørledningene vil være både nedgravd og usynlige. De forklarer at området skal få tilbake vegetasjonen etter at rørledningen er på plass. De mener at 80 prosent av områdene vil bli tilbakeført til sin naturlige tilstand.
– Rørledningen er designet for å unngå miljøsensitive områder, og går hovedsakelig gjennom jordbruksland. Den vil gå under bakken, skriver TotalEnergies.
Bærekraftig initiativ
CAN-U jobber for klimaet i Uganda, og de demonstrerer mot oljeutvinning i Uganda. I tillegg jobber organisasjonen for økonomisk og teknologisk vekst, men understreker at dette må skje på en bærekraftig måte.

– Vi må sikre at utvikling skjer på en måte som ikke ødelegger klimaet eller livet til folk. Det må være en balanse, og det må være rettferdig, sier Wolimbwa.
Wolimbwa sier at de jobber for at mennesker utenfor Kampala, som er hovedstaden i Uganda, skal få elektrisitet.

Dette mener TotalEnergies at de vil hjelpe lokalbefolkningen med.
– Selskapet planlegger å reinvestere en betydelig del av inntektene lokalt for å fremme tilgang til elektrisitet og fornybar energi, samt bedre vannforsyning, skriver en talsperson fra TotalEnergies.
Frykter korrupsjon
Dr. Tom Ogwang peker på flere utfordringer med oljeutvinningen. Blant disse er korrupsjon. Ogwang anklager ingen bestemte selskaper for korrupsjon, men han mener dette er et generelt problem i bransjen, spesielt i land sør for Sahara.
– Problemet er at mange av oljeselskapene går direkte til presidenten istedenfor å gå til departementet for miljø og energiutvikling, sier Ogwang.
Ogwang mener at transparens og lokal involvering er nøkkelen til å gjøre oljeutvinning bærekraftig og rettferdig.
Andre veier leder til utvikling
Anthony Wolimbwa og CAN-U mener det finnes andre ressurser for økonomisk vekst enn olje i Uganda.
– Landbruket har et stort potensial. Uganda er en stor eksportør av kaffe, men vi eksporterer også frukt og grønnsaker. I tillegg er turisme en stor potensiell ressurs, sier Wolimbwa.
Han fortsetter å fortelle om det rike dyrelivet Uganda har. Med løver, leoparder og den kjente fjellgorillaen. Mer om fjellgorillaen kan du se her.