Slik har mediene dekket Le Pen-rettssaken: – Har kjent på nervene i salen

Både de franske og de internasjonale mediene var rettet mot den historiske rettssaken i Paris. Nå har Marine Le Pen anket dommen som gir henne fem års forbud mot å stille til valg.

Marine Le Pen under Viva konferansen i 2024.

Marine Le Pen under Viva konferansen i 2024.

Kort fortalt
  • Den tidligere presidentkandidaten Marine Le Pen ble i mars 2025 dømt for underslag av EU midler. På grunn av dette, får Le Pen forbud mot å stille til valg i fem år. Le Pen har har anket dommen.
  • Både franske og norske medier har vært bevisst på hvordan de skal dekke rettsaken, og har fokusert på det rettslige og ikke politikken.

Den franske politikeren Marine Le Pen har blitt dømt for underslag av EU-midler. Straffen er fire år i fengsel, en bot på 100 000 euro og et forbud mot å stille til valg i fem år. Nyheten spredte seg raskt i hele Frankrike, og internasjonalt. Emma Pearson, redaktør i The Local France har dekket rettsaken og reaksjonene i etterkant.

Marine Le Pen

Marine Le Pen er en fransk politiker og tidligere partileder for Rassemblement national, tidligere Front national, fra 2012 til 2022. Under hennes ledelse tok partiet avstand fra hennes far, grunnleggeren av partiet Jean-Marie Le Pen, sine rasistiske og antisemittiske uttalelser.

Le Pen har tidligere stilt som presidentkandidat i 2012, 2017 og 2022, og ønsket å stille som presidentkandidat i 2027. Før domfellelsen var Le Pen favoritten blant presidentkandidatene, meldte BBN.

Skjønte at hun ville bli dømt

Avisen The Local dekker nyheter for engelskspråklige og internasjonale lesere, Emma Pearson er redaktør for avdelingen i Frankrike. I forkant av dagen dommen ble satt fokuserte The Local France på å forklare saken og hvordan prosessen var.

Emma Pearson, redaktør The Local France
Emma Pearson har vært redaktør siden 2019. Foto: Emma Pearson

– Vi skjønte tidlig at Le Pen ville bli dømt, men det store spørsmålet var om hun ville få forbud mot å stille til valg og når forbudet skulle tre i kraft, forklarer Pearson.

Samtidig legger Pearson til at det var viktig for avisen å trekke frem hvorfor det neste presidentvalget var viktig og hva et forbud ville bety. Le Pen har vært favoritt blant presidentkandidatene, hun var derfor kandidat til å bli Frankrikes første kvinnelige president og president fra det høyrepopulistiske partiet Rassemblement national.

– The Local France har et ekstra ansvar i å forklare prosessen, ettersom mange av våre lesere ikke er fra Frankrike.

Oppmerksomhet i norske medier

NRK har også dekket saken, ved å være til stede både under og etter rettsaken. Sigurd Falkenberg Mikkelsen er utenriksredaktør i NRK og har fulgt saken tett. Mikkelsen forklarer at NRKs utenrikskorrespondent i Brussel har vært til stede under rettsaken fysisk og fulgt reaksjonene etterpå fra Frankrike. Samtidig, har flere journalister jobbet med saken fra Norge. 

– Han har fått kjenne på nervene inne i rettssalen og hørt reaksjonene til parisere, forteller Mikkelsen.

NRK har fulgt både Jean-Marie Le Pen og Marine Le Pen tett i flere tiår, så å dekke rettsaken tett var naturlig.

– Både Jean-Marie og Marine Le Pen har vært dominerende personer på ytre høyre i Frankrike i lang tid, forklarer Mikkelsen

Marine Le Pen har allerede vært presidentkandidat ved tre tidligere valg for partiet Rassemblement National, RN, som er opprettet av faren Jean-Marie Le Pen. Partiet tilhører det ytre høyre i Frankrike og navnet kan oversettes til Nasjonal samling. RN har hatt en økende oppslutning de siste årene.

 –  Dommen vil være avgjørende både for fransk politikk og for Europas politikk fremover. Samtidig ser vi at Frankrike har en viktig rolle internasjonalt, dette gjør det relevant for oss å dekke, forklarer Mikkelsen.

–  Har dere tatt noen vurderinger på hvordan dekke rettssaken?

–  Dette er en veldig alvorlig dom, vi må fokusere på innholdet i dommen og det rettslige. Det er viktig at media ikke hopper rett inn i det politiske, mener Mikkelsen

Mikkelsen forklarer at et mål for Marine Le Pen er at fokuset fort skal flyttes til det politiske rundt saken. Allerede under første intervju etter dommen uttalte Le Pen at dette var et "politisk valg" av dommerne, meldte Sky News. Også The Local France har først og fremst fokusert på det rettssaken.

– Partiet hennes mener at Le Pen bør bli behandlet annerledes, ettersom at hun er partileder. Vi mener at fokuset må være på det rettslige, forklarer Pearson.

«Bare» 6000 demonstranter

Pearson forklarer at etter dommen var samtlige franske medier opptatt av den historiske nyheten. Mediene var spente på hvor stor oppmerksomhet rettsaken ville få av det franske folket og om det ville bli store opptøyer. Frankrike har en sterk protestkultur, blant annet var titusener ute i gatene i fransk protest mot rasisme få dager før rettssaken til Le Pen var over, meldte NRK. Pearson forteller at The Local var, i likhet med mange andre franske aviser, spente på om reaksjonene på dommen ville være likt.

– I Paris demonstrerte 6000 personer, dette er ganske få i fransk standard, forklarer Pearson.

Flere motstandere har fryktet at mediefokuset på Le Pen under rettsaken kan øke oppslutningen til partiet. En måling gjort av publicsenat.fr viser at 33 prosent av franskmenn ikke støtter dommen. Noe som er nesten like stor oppslutning som partiet hadde under EU-valget i 2024 på 34 prosent, skriver Public Senat.

– Dette viser at støtten til Le Pen i rettssaken reflekterer partiets generelle oppslutning, forklarer Pearson.