Den akademiske friheten under press i USA
Et fransk universitet tar imot forskere som ønsker å forlate USA.
Den siste tiden har det stormet rundt universitetene i USA. Enkelte forskere ønsker nå å forlate landet. Blant dem er det flere som mener at de ikke kan forske på det de vil, med mindre forskningen underbygger den politiske ideologien til Trump-administrasjonen.
Betyr dette at det er slutt på akademisk frihet i USA?
Amerikanske forskere tas imot i Frankrike
I Frankrike har universitetet i Aix-Marseille åpnet programmet “safe space for science”. Programmet skal være en trygg havn for forskere, som enten føler seg truet eller hindret i å forske i USA. Da Journalen kontaktet universitetet i april, ble det opplyst at 200 personer hadde søkt på programmet.
Talsperson Namagnan Magassouba fortalte også at han tror at andre universiteter vil opprette lignende programmer for amerikanske forskere.
- Per dags dato kjenner vi ikke til lignende programmer ved andre universiteter, men vi tror definitivt at det vil komme i nær framtid, forklarte Magassoube til Journalen.
Hjerneflukt?
De siste månedene har flere spekulert i hvorvidt Trump-administrasjonen sin politikk vil lede til hjerneflukt fra USA. Det vil si et scenario der mange av landets fremste fagpersoner forlater landet, til fordel for å arbeide i andre deler av verden.
I en artikkel i The Guardian argumenterer skribent Alexander Hurst for at hjerneflukten allerede har startet. Han viser blant annet til at det er enkelte ord som det nå er forbudt å forske på i USA, og at slike vedtak driver forskere ut av landet.
Forsker Anne Toomey ved Pace University er blant dem som hindres av ordforbudet. Hun har vært nødt til å droppe et forskningsprosjekt, men ønsker likevel ikke å forlate USA.
- Jeg hadde en plan om å forske på sammenhengen mellom biomangfold og kulturelt mangfold. Dessverre går det ikke an nå, siden ordet mangfold har blitt forbudt i forskningssammenheng, sa Toomey til Journalen i april.
På spørsmål om det foregår hjerneflukt fra USA nå, svarte Toomey at hun tror at påstanden er noe overdrevet.
- Det er klart at noen forskere velger å forlate landet, men jeg tror at flesteparten blir. Jeg kjenner i hvert fall ingen som sier at de vil forlate USA, forklarte Toomey.
Veien videre
Da Journalen intervjuet Anne Toomey, fortalte hun også at hun er opptatt av å finne håp, i det hun beskrev som en krevende situasjon.
- Når den akademiske friheten innskrenkes, må vi være løsningsorienterte. Vi må blant annet jobbe for å endre folk sine holdninger til forskning, sa Toomey.