EN anoNYm PRESSE?

Studentaviser i USA er blitt mer forsiktige med hva de publiserer. Norsk studentredaktør er skeptisk til anonymisering: – Hvordan kan man tro på en sak dersom man ikke vet hvem som har skrevet den?

Studentaviser i USA frykter ytringsfrihetsbegrensninger.

The Standford Daily og Columbia Political Review er to av flere studentaviser i USA som varsler om økende publiseringsfrykt. Kilder og skribenter ønsker å trekke bylines, sitater og hele artikler, ifølge en artikkel fra Universitetsavisa. Dette angår for det meste saker som dekker Israel-Palestina-konflikten og Trump-administrasjonen.

Frykten har spedd seg blant amerikanske studenter etter Trumpa-dministrasjonen har slått hardt ned på enkeltstudenter og universiteter som fremmer det administrasjonen kaller antisemittiske eller venstreradikale holdninger. 

Varierende konsekvenser

– Frykten studentavisene føler på, er definitivt reell. Det er derimot usikkert hvor stort grunnlag den har, sier USA-ekspert Eirik Løkke.

Han forteller Journalen at konsekvensene kan variere i alvorlighetsgrad.

– Studenter på eliteuniversiteter kan være redde for begrensede jobbmuligheter i framtiden, dersom de ytrer seg propalestinsk i mediene, sier han.

 Konsekvensene for internasjonale studenter er derimot mer alvorlige. 

– Man ser at studenter som kommer til USA på greencard, ikke får ytre seg like fritt, legger han til.

Det er forskjell på ytringsfriheten på papiret og i praksis i USA, ifølge Eirik Løkke. Foto: Thor Brødreskift / Nordiske Mediedager (CC BY-SA 2.0 Wikimedia Commons)

Skrekkeksempelet

Greencard er et kort som viser at en har lovlig permanent bosetting i et land, selv om man ikke er født der. Studenten Mahmoud Khalil er en av flere som har deltatt i Palestina-demonstrasjoner på sitt universitet i USA. Nå er det en sjanse for at han deporteres ut av landet, selv med greencard. 

– Staten argumenterer for at han har brutt vilkårene for opphold ved å drive kampanje for Hamas, sier Løkke og legger til:

– Dette viser at studenter som kommer til USA, ikke får lov til å ytre seg om det de vil.

Skrekkeksemplene med deportering har også en indirekte effekt på studentene.

– Problemet er ikke bare at folk som ytrer seg, deporteres, men at skrekkeksemplene om deportering fører til at færre ytrer seg, forteller Løkke.

Dette har ført til at flere studenter med immigrantbakgrunn unngår å uttale seg i studentavisene.

Universitetene blir også straffet

 – Hvis man uttaler seg på en måte som Trump-administrasjonen ikke liker, kan man bli straffet med at universitetet ikke får økonomisk støtte av staten.

 Eliteuniversitetet Harvard mister milliardstøtte av presidenten, da de nekter å godta hans krav.

– Presidenten har full rett til å bestemme hva han vil bruke penger på. Men man skaper en ytringskultur som er ekstremt skadelig. Det er i formell forstand ikke et brudd på ytringsfriheten, men har likevel mye å si for den reelle muligheten til å bruke ytringsfriheten i USA, sier Løkke.

Orwells ytringsfrihet

Er det lurt av studentavisene å trekke artikler og bylines?

– Det er nok tryggere, sier Løkke og legger til:

– Men her handler det også om å vise moralsk ryggrad.

Han mener at det er i tilfeller som dette at man trenger journalister.

– For å bruke George Orwells begrunnelse for ytringsfrihet: Man må fortelle folk det de ikke vil høre, sier han.

Flere falske nyheter?

Tuva Solem er ansvarlig redaktør i studentavisa Studvest. Hun viser forståelse overfor USA-redaktørenes anonymisering. Samtidig kan dette skape flere problemer.

– Pressen skal ikke skal være anonym. Man skal stilles til ansvar og tåle kritikk på det man skriver, sier hun.

Ettersom det er en fare for å straffes dersom en skriver om kontroversielle temaer, må redaktøren bestemme om stoffet er såpass viktig at det bør publiseres på tross av journalistens sikkerhet, sier Solem.  

Et annet problem med økt anonymisering i studentavisene er at man kan miste tillit til det som produseres, mener Solem.

– Hvordan kan man tro på en sak dersom man ikke vet hvem som har skrevet den? spør hun retorisk.

Det er tillitvekkende å beholde navn og ansikt på journalister, mener Studvestredaktør Tuva Solem. Foto: Luka Hauge Klemsdal.

Studentaviser i solidaritet

Solem mener det er viktig å vise solidaritet med studentjournalistikk på tvers av landegrenser. 

– Studentavisene er det viktigste verktøyet man har for å grave frem det som skjer på universitetene. Vi er studentenes vaktbikkje.

Hun mener det fortsatt er mulig å vise støtte som studentavis i Norge.

– Den viktigste måten å vise solidaritet på er å prate og skrive om situasjonen som foregår i spesielt USA. Vi må gjøre folk klar over det som skjer, sier hun.