Dårligere pensjon for sliterne
Den nye pensjonsavtalen for statlig og kommunale ansatte vekker reaksjoner hos de fagorganiserte.
6. mars kom regjeringen, LO, YS, Unio og Akademikerne til enighet om et nytt forslag til pensjonsordning for offentlige ansatte.
– Det er mange som ikke klarer å stå i arbeid til de er 67-70 år. Den virkeligheten har ikke partene tatt innover seg, sier Åsne Skjelbred Refsdal i Forsvar Offentlig Pensjon (FOP).
Hun er kritisk til avtalen, og sier at den tar for lite hensyn til sliterne i arbeidsmarkedet. "Sliterne" er en betegnelse på arbeidere i yrker med stor fysisk og psykisk belastning.
Unio positive
– Dersom det er noen tapere så følger det av systemet Stortinget h
ar innført, nemlig levealdersjustering i alle pensjonsordninger i Norge fra 2011, både i privat og offentlig sektor, sier Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio.
Levealderesjusteringen ble vedtatt for at pensjonssystemet skal være bærekraftig også i framtiden. Denne endringen er det Stortinget som står bak, og den har ligget som en forutsetning i forhandlingene mellom partene.
Avgang ikke alltid valgfritt
Refsdal er kritisk til levealderjusteringen, i tillegg til selve avtalen mellom partene.
– Det er ikke sånn at alle kan velge når de skal gå av, sier hun.
Orskaug sier at det var elementer i avtalen som de gjerne skulle sett var bedre, men mener at totalbildet er såpass godt at de ønsker at avtalen blir vedtatt.
Avtalen skal vedtas i en uravstemning blant partenes medlemmer. Fristen for avstemning er om fire måneder. Blir den vedtatt, vil avtalen gjelde fra 2020.