Det nåværende lokalet til Frelsesarmeen Jobben. Foto: Yousef Mansoury

Frelsesarmeen Jobben flytter ut

Frelsesarmeen Jobben flytter ut av lokalet i Arups gate i desember, nå er de ute etter et nytt lokale.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 10:18

GAMLEBYEN: Jobben i Oslo er et arbeidstreningstilbud for rusavhengige i Oslo og har eksistert i 13 år. Det skal gi rusavhengige meningsfylte dager, og redusere behovet deres for rusmidler. Jorunn Mathisen er daglig leder i Jobben, hun sier de står over flere utfordringer.


Jorunn Mathisen. Foto: Jorunn Mathisen

– Det er bygningsmessige utfordringer, og det vil det alltid være i gamle bygg. Vi har også en leieavtale som går ut i desember og da er det naturlig at vi ser etter et annet sted.

Mathisen sier at de ser etter lokaler i Oslo sentrum, og at de fleste av brukerne er fra bydel Gamle Oslo. Derfor mener hun det er viktig at de er sentralt plassert og tilgjengelig for brukere. Gamle Oslo Høyre har fremmet saken i bydelsutvalget, og ber om at det skal innledes dialog med Jobben for å hjelpe med å finne et nytt lokale i byen. Saken skal diskuteres i Gamle Oslo bydelsutvalg 15. oktober.

Sliter økonomisk

Jobben har en høy husleie, som også blir vanskelig å dekke hvis de ønsker å bli. I 2018 var det mye oppmerksomhet rundt Jobben, etter at Oslo kommune kuttet tre millioner i årlige tilskudd

Siden den tid, har dette beløpet gått opp til fem millioner kroner. De merker fortsatt på konsekvensene av kuttet i tilskudd.

– Vi sliter økonomisk med å gi et godt tilbud, og vi må finansieres fra mange parter for å klare å ha en drift, konstaterer hun.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) uttalte seg også om kuttet i 2018, som var en del av budsjettsforslaget til Ap/SV/MDG-byrådet.

Han tildelte tre millioner kroner via helsedirektoratet etter kuttet for to år siden. Dette var for å utvide arbeidstilbudet.

Tilbyr rusavhengige arbeid

Jobben tilbyr arbeidsoppgaver ut fra interesse og formen til deltakere. De tilbyr også frokost og lunsj. Mathisen bekrefter at enkelte blir helt rusfrie etter å ha deltatt i arbeidstreningstilbudet, og finner noe de er interessert i.

– I et av prosjektene våre driver vi med birøkting, og vi vant for øvrig NM-gull i fjor. Arbeidstilbudet har gjort at folk får seg yrker, og utdannet seg til bla. birøktere. Deltakere kan gjennom oss faktisk klare å få seg et yrke og bli selvgående, sier hun.

Andre oppgaver inkluderer gaterydding, vedproduksjon, lysstøping, møbel- og snekkerverksted og vedlikehold av parker/turstier.