Ubegrunnet frykt for hovedstaden

Nettavisens "100 grunner til å elske Oslo" skaper sterke reaksjoner. Politiets statistikk viser mindre kriminalitet enn tidligere, men flere er fortsatt skeptisk til hovedstaden.

ok

Nylig kåret Nettavisen "100 grunner grunner til å elske Oslo". Kåringen har skapt sterke reaksjoner hos publikum - i hovedsak fra folk som ikke elsker Oslo. Mange begrunner forakten med at kriminaliteten er for høy. "Oslo før 1970 var en pen by, en trygg by og en by som Norge kunne være stolt av. Nå derimot er den en skam..", kommenterer en leser hos Nettavisen.

 

Ifølge tall fra politiet og Statistisk sentralbyrå viser statistikken derimot at kriminaliteten er på vei nedover. Sammenlignet med samme tidspunkt i 2013 har antall ran, lommetyveri, boliginnbrudd og voldtekter vært synkende i hovedstaden. Lommetyveri er lovbruddet som anmeldes oftest og har hatt en nedgang i på 31,9 prosent. Det vil si 3614 færre anmeldelser hittil i år mot samme tidspunkt i fjor.

 

Frykten opprettholdes

Til tross lovende tall, ser frykten likevel ut til å opprettholdes. Nettavisens kommentarfelt ble fylt med uttalelser om  at Oslo oppleves som en utrygg by. De fleste fra folk som ikke selv er bosatt i Oslo. " Det er mye lettere å lage en sak: 1000 grunner til å unngå "Oslo", bedre kjent som ghetton!", skriver "Christer83" i kommentarfeltet. "Kjetil" er enig og tilføyer: "Hva er bra med Oslo? Leser man nyheter skulle en tro det er livsfarlig å bevege seg utendørs der".

 

Forklarer "Oslo-hat"

Per Gunnar Røe, instituttleder på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, tror det er tre hovedfaktorer som fører til at folk i distriktene ofte misliker Oslo.

– Jeg tror frykten for Oslo som en utrygg by handler mye om en myte om det trygge livet på landet kontra den "farlige storbyen". Videre er Oslo en av byene i Europa med høyest befolkningsvekst, noe som kan føre til en frykt for sentralisering.

Røe tror den tredje grunnen til at Oslo mislikes er konkurranse og misunnelse mellom byene.

– I kraft av å være hovedstad med mange institusjoner og store mediehhus, kan dette, i tillegg til befolkningsvekst, føre til mer oppmerksomhet og misunnelse.

 

Blandede følelser i hovedstaden

I Oslos gater er folk mer positive, og de fleste føler seg trygg. Carsten Buskies er en av disse. Han kommer fra Tyskland, jobber som flyvert, og er ofte i Oslo.

– Jeg føler meg alltid veldig trygg i Oslos gater, og ser ingen grunn til bekymring.

 

Andre har derimot blandede følelser. Syttenåringene Mathilde, Betty og Pia er alle født og oppvokst i Oslo, og synes det til tider kan være ubehagelig å gå i gatene alene. Betty har selv opplevd at noen har fulgt etter henne tre ganger, og er derfor ekstra forsiktig på kveldene. Venninnen Mathilde deler ikke samme syn.

– Jeg føler meg trygg i Oslo. Det er ingen grunn til å gå rundt å være redd hele tiden. Jeg vil ikke ha slike begrensninger, og jeg tror ikke det hjelper å bekymre seg for mye.