Oppstart av sorggruppe: - Dette gjør godt for mange
Det nærmer seg en høytid som ofte assosieres med selskap og glede, men også savn og vemod. En ny sorggruppe skal hjelpe folk gjennom julen.
Fra 14. desember starter Holmlia og Hauketo-Prinsdal Menighet en sorggruppe for de som har mistet en nær. Gruppesamlingene vil vare til våren og hver av øktene tar for seg ett av åtte temaer. Den første samlingen vil handle om «Den første tiden og julen».
Diakon i Holmlia menighet, Ann-Kathrin Fjøren Kasbo, har erfart at mange oppsøker kirken i julen. Hun legger til at kirken merker at ensomhet og mangel på planer, særlig i høytider, preger mange av de ulike menneskene som er i kontakt med kirken og deres tilbud.
En tung tid for mange
— For noen vil savn av mennesker man har mistet bli veldig tydelig i julen, forteller Kasbo.
Professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Hanne Weie Oddli, forteller at julen kan både forsterke det gode og vonde.
— Julen oppleves vel ofte som et symbol på samhold og fellesskap, og med det følger det sterke assosiasjoner, minner og forventninger, forteller Oddli.
Godt sted å møte andre
Kirken hadde et liknende tilbud i fjor. Kasbo forteller at det var mange mennesker, fra 35 til 80 år, som benyttet seg av samlingene.
— Alle som har opplevd tap av en de er glad i kan melde seg på sorggruppe. Den er åpen for alle som ønsker å være med, sier Kasbo.
Kasbo forteller at sorggrupper er noe av det fineste hun har jobbet med i sin stilling. Hun mener det er viktig å legge til rette for at mennesker som har opplevd tap og sorg får møtt hverandre i trygge omgivelser.
— Mange opplever at når det har gått litt tid etter et dødsfall, så slutter folk å spørre om hvordan det går, eller de unngår å ta opp sorg eller nevne avdøde. Det er en stor tilleggsbelastning for mennesker i sorg, og en sorggruppe kan være et godt sted å møte andre som går gjennom det samme, sier Kasbo.
Det hjelper å snakke med andre
Kasbo sier hun har stor tro på at det er mange fordeler når mennesker får møtes, dele liv og fortellinger med hverandre.
— En sorggruppe kan bli et godt sted å finne støtte, forståelse og få bearbeide vanskelig opplevelser i et støttende rom. Min erfaring er at dette gjør godt for veldig mange, avslutter Kasbo.
Oddli sier som Kasbo at det å snakke og forholde seg til det vonde, er det som ofte hjelper.
— Du sorterer tanker og følelser bedre når du prøver å sette ord på det du opplever. Det er helende å dele med en annen som hører og føler med deg. Dette er viktige deler av bearbeidingen av sorg, sier Oddli.
Videre forteller Oddli at det oppleves alltid godt å snakke med noen vi opplever at forstår oss.