Abeer Saady holdt torsdag et foredrag om utfordringer som kvinnelig krigsjournalist i Midtøsten på HiOA. Foto: Bibi Fatima Musavi

– Jeg har mottatt drapstrusler

Den egyptiske krigsreporteren Abeer Saady deler erfaringer fra sin karriere som krigskorrespondent i Midtøsten.
Fredag, 3 november, 2017 - 12:59

I forbindelse med “Safety for journalists”-konferansen som fant sted på P46 på HiOA den 2. og 3. november, der over 80 journalister fra over 30 land deltok, kunne vi blant annet høre et foredrag fra den egyptiske journalisten Abeer Saady.  


Abeer Saady engasjerer seg for å bedre sikkerheten til kvinnelige krigsjournalister. Foto: Bibi Fatima Musavi

Tøff oppgave

Saady er velkjent i egyptiske medier, og har dekket konflikter i Midtøsten, Asia og Afrika på både engelsk og arabisk i over 20 år.

Det har ikke vært en enkelt.

– Å være journalist på steder hvor loven ikke beskytter deg er en tøff oppgave, sier Saady. 

Oppgaven som journalist blir heller ikke enklere med tanke på at Saady er kvinne. 

– En kvinnelig journalist i Midtøsten må håndtere alle utfordringene hennes mannlige kollegaer har, i tillegg til utfordringer som følge av at hun er en kvinne. Dette kan for eksempel være seksuell trakasering, både på kontorene, i kontakt med kildene og  ute i feltet. 


- Jeg har opplevd traumatiserende ting, som å se venner og kolleger bli drept, sier den egyptiske krigsjournalisten Abeer Saady. Foto: Bibi Fatima Musavi

Lidenskap for å fremme sannhet

Saady forteller at hun flere ganger har vært nær døden som følge av konfliktene hun dekker i Midtøsten.

– Jeg er en krigskorrespondent, så det har selvfølgelig vært ganger hvor livet står på spill. Jeg har mottatt drapstrusler og blitt angrepet flere ganger, sier Saady. 

– Hva var det som motiverte deg videre til å fortsette, selv om du visste at livet sto på spill?

– Det var nok min lidenskap for feltet som drev meg videre. Jeg har hele tiden måttet minne meg selv på hvorfor jeg gjør dette. Vi journalister er folkets øyne på steder der de ikke befinner seg. Hvis vi ikke er der for å dekke saken, så kommer ikke sannheten frem, sier Saady. 

Tilbyr sikkerhetskurs og utgir håndbok 

Nå trener Saady kvinnelige journalister i Midtøsten, Asia og Afrika for å forberede seg på å dekke saker i konfliktfylte områder. I samarbeid med IAWRT (International Association of Women in Radio and Television) har Saady også gitt ut en håndbok om emnet. 

– Håndboken tar for seg hvordan den kvinnelige journalisten kan beskytte seg ute i feltet, både fysisk, psykososialt, og digitalt, forteller Saady. 

– Hva er dine beste tips til kvinnelige journalister som vil inn i konfliktfylte områder? 

– Mitt beste tips til dem er å ta til seg motet og ikke være redd. Det er også viktig at de finner et støttende miljø rundt seg. Dersom man er omringet av mennesker som heier på deg, vil lidenskapen for det du gjør vokse. Det er viktig å både studere og jobbe hardt, og til slutt, å alltid følge med. Media og nyheter tar aldri slutt, og derfor kan man heller aldri slutte å ta lærdom fra det.