LESEGLEDE: Hver tirsdag er Sonia Eduardo De Flores og sønnen Alexander Flores-Eduardo (1 år) på Deichmanske. Sonia ønsker å bringe gleden av å lese bøker til sønnen, fordi det finnes mye viktig kunnskap i bøkene. Foto: Helmine Syvertsen

Vil redusere sløseri på én uke

Deichmanske bibliotek satser på gjenbruk og inviterer til byttemarked på Tøyen.
Tirsdag, 22 november, 2016 - 14:25

Har du lyst på gratis bøker, filmer eller brettspill? Da bør du ta turen til Deichmanske bibliotek på Tøyen førstkommende lørdag. Det er bare en betingelse – du må ta med deg noe å bytte med.

- Det er mye fokus på kjøp og handel for tiden, og biblioteket har alltid vært en naturlig mottvekt til det, sier Ranveig Stende Johansen, litteraturformidler på Deichmanske Tøyen. 

- Jeg tror at folk blir glad i bøker, og at man ikke har lyst til å kaste dem. Derfor kan byttemarked fungere fint om man har noe man har lyst til å til å bli kvitt! fortsetter hun.


LÆRERIKT: Bøkene Alexander liker best er de om insekter. Foto: Helmine Syvertsen

Oslo kommune som arrangør

Arrangementet er en del av Oslo Waste Reduction Week, et initiativ Oslo kommune har satt i gang for å øke bevisstheten rundt sløsing av varer. Målet er å få folk til å minske hvor mye søppel de produserer.

- Vi har jobbet med tiltak for å redusere forbruk og avfall, gjenbruke og resirkulere i mange år, fordi det er viktige miljøtiltak som kan inspirere og oppfordre folk til å ta fler miljøvennlige valg i hverdagen, sier Kaja Knutsdotter Fjørtoft i en mail til Journalen. Hun er ansvarlig for tiltaket, og jobber i Bymiljøetaten i Oslo kommune. 

Fra 19. til 27. november kan man delta på visninger av dokumentarer, byttemarkeder, og seminarer med foredrag om hvordan man kan leve på en mer miljøvennlig måte.

 - På fredag blir det grønn fredag med byttemarkeder rundt om i Oslo. Da samarbeider vi med flere organisasjoner for å for å gi Oslofolk miljøvennlige alternativer til kjøpefesten «Black Friday». På byttemarkedene kan man bytte alt fra friluftsutstyr til brettspill og klær, sier Fjørtoft.

Motvekt til Black Friday

Oslo Waste Reduction Week foregår samme uke som Black Friday, dagen hvor butikker og kjøpesenter setter ned prisen på varer for å tiltrekke seg så mange kunder som mulig. Black Friday er et amerikansk konsept som har blitt stadig mer populært i Norge. Fjørtoft tror ikke vi trenger flere grunner til å kjøpe ting.

- Vi håper at flere legger om noen av vanene sine, som for eksempel å reparere og ta bedre vare på tingene de har, at flere får øynene opp for at brukte ting kan være vel så nyttige som nye ting, og at flere gjør en innsats for å spise opp maten sin, lage restemiddager og planlegge innkjøp nøyere, forklarer hun. 

Sandvika Storsenter er blant kjedene som har hoppet på tilbudsballen, og reklamerer blant annet med å holde åpent fra klokken syv på fredag morgen. Hittil har Facebook-arrangementet «Norges råeste Black Friday» over tolv tusen deltagere.

- Jeg tror at arrangementer som “Black Friday” gir folk muligeheten til å planlegge innkjøpene sine på forhånd. Mange kommer hit med en plan for hva det er de skal kjøpe, ofte også for å sikre seg julegaver, sier Kathrine Ingerø, senterdirektør på Sandvika Storsenter. Hun påpeker at det selvfølgelig også er folk som shopper på implus.

- Hva tenker du om tiltak som fokuserer på å minske forbruket vårt? 

Jeg synes ikke noe om å kjøpe for å kaste, men det blir noe annet når folk kjøper ting de har behov for, sier Ingerø.

Kommet for å bli

Johnsen fra Deichmanske bibliotek synes at nordmenn bør bli flinkere til å tenke miljø før de handler.

- Vi er så vant til å få nye ting! Jeg tror folk blir mer og mer lei av å bare kjøpe, og byttetrenden har kommer for å bli. Alt trenger ikke være ubrukt!