Å bære det stygge ansiktet

Ahmed Umars fotoutstilling er en hyllest til minoritetsgrupper i Sudan. Der blir homofili straffet med døden.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 14:35

Ved Rådhuset holder galleriet Kunstplass til. Der jobbes det på spreng med fotoutstillingen «Å bære det stygge ansiktet», opp mot åpningen torsdag 18. oktober.

Ordtaket som inspirerte Umar er sudansk, og beskriver tilfeller der folk går i front for en sak, blir synlige og ender som kollektiv syndebukk, forklarer kunstneren.

– Jeg vil vise hvem de menneskene er, for til tross for all undertrykkelse lever de sine liv. De har dessverre ikke ansikt, men jeg har den muligheten til å være synlig, forteller han til Journalen.

Sterke inntrykk

Umar kom til Norge som politisk flyktning i 2008. Før han satte i gang kunstprosjektet besøkte han hjemlandet, for første gang på ti år. 

– Det var ganske sterkt. Noen ting har blitt bedre, mens andre ting har blitt enda verre, sier han.

Gjennom kunstnerens verk, som gjenskaper hans livshistorie, har Umar blitt et ansikt utad for homofile med minoritetsbakgrunn. Umar sin posisjon gjorde det mulig å komme i kontakt med LGBT miljøet i Sudan og få tillit hos dem. 

– Til denne utstillingen møtte jeg åtte mennesker. Jeg skulle ønske jeg traff dem da jeg var tenåring og følte at jeg var alene. Bildet av Sudan som hatefult er blitt annerledes. Folk har blitt støttespillere, og det var godt å kjenne på denne følelsen, forteller Umar.


Skjermbilde: Journalen fikk se fotoutstillingen før selve lanseringen 18. oktober. Den vil være utstilt fram til 11. november. 

Veien videre

Sudaneseren ønsker å snu situasjonen sin fra å være et offer til å bruke sin stemme for å hjelpe andre. 

– Det er absolutt et ansvar når jeg har den muligheten. Hva folk tenker er opp til dem, men med denne utstillingen prøver jeg å vise at vi eksisterer, og er en viktig del av samfunnet. Vi mangler bare sikkerheten til å være åpne, sier han.

– Mitt håp er at en dag vil jeg stå bak dem, at vi tar noen bilder og stiller dem ut. Jeg tror at det vil skje. Hvis vi bare ser på Norge for 40 år siden var homofile og lesbiske kriminalisert, avslutter Umar.