Silje Eskildsen Sørensen (18) tok imot valpen da Dyrebeskyttelsen tok kontakt.
Fraktet fra Romania til Norge

Valp funnet i søppelbøtte

En dame på ferie i Romania fant valper i en søppelbøtte. Hun tok med seg én hjem og plasserte den hos Dyrebeskyttelsen. Nå blir hunden adoptert.
Tirsdag, 16 oktober, 2018 - 15:59

I sommer ble fire hundevalper og deres mor funnet i en søppelbøtte i Romania. Hundene er av rasen mops og de lå i en plastpose da en dame bosatt i Bergen oppdaget dem. Damen, som ønsker å være anonym, var på ferie i Romania. Mopsene var syke og svake, og moren måtte avlives. Den valpen som hadde størst mulighet til å overleve tok damen vare på. Hun avbestilte flyturen hjem til Norge og ble værende i Romania for å vaksinere mopsen, samt skaffe den EU-pass. For noen uker siden kjørte damen fra Romania og hadde med seg hundevalpen over Norges grenser. Dette er det strenge regler mot.


Fra å bli kastet som søppel, til å bli kost og stelt med.

Importforbud av gatehunder

Ifølge lovdata.no, https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1991-07-02-507?q­importere%20dyr, er det «forbudt å innføre fra utlandet levende dyr (..) som kan føre med seg smittsom dyresykdom». Forskriften skal hindre at dyrene bringer med seg farlige sykdommer. Dette er for å bevare dagens helsestatus for norske husdyr. I 2017 sa Mattilsynet til NRK at de ikke har eksakte tall på hvor mange gatehunder som krysser grensen hvert år. De påpekte at mange som kommer, aldri blir registrert av tollerne. Kanskje er den rumenske søppelbøttevalpen blant de uregistrerte.

Fraktes fra sted til sted

Da damen som fant mopsen, ankom Norge, tok hun kontakt med Dyrebeskyttelsen i Bergen. Dyrebeskyttelsen er en dyrevernsorganisasjon med lokaler over hele landet. De arbeider for dyrs rettigheter, og griper inn dersom de utsettes for urett. Damen fortalte historien om valpen, og overlot den anonymt til organisasjonen. Dyrebeskyttelsen tok imot hunden.


Den lille valpen er skeptisk til både fremmede og klikkelyder fra kamera. Da er det fint å søke trygghet hos fostermor Sørensen.

Nå er hundevalpen midlertidig plassert hos Silje Eskildsen Sørensen som bor i Oslo. Den 18-år gamle jenta var frivillig hos Dyrebeskyttelsen i sommer. Hun er fostermor, og tar dermed vare på dyr før de blir adoptert. For noen måneder siden tok hun imot en hjerneskadet kanin som hun nå eier. Dyrebeskyttelsen kontakten Sørensen og spurte om hun var interessert i å fostre opp mopsen før den adopteres bort.

– Jeg klarte ikke å si nei, sier Sørensen som dro til Bergen for å ta med seg valpen til Oslo.


Framover må nok hundevalpen vende seg til å bli behandlet som noe annet søppel.

Ny familie

Sørensen har de siste ukene forsøkt å finne et nytt hjem til mopsen. Hun har tatt kontakt med mange bekjente over sosiale medier og fortalt historien om den lille valpen. Til slutt fant hun en familie i Skedsmo kommune, like utenfor Oslo, som var interessert.


En nysgjerrig firbent som snart skal bli medlem av en familie.

Neste uke flytter mopsen til Skedsmokorset, og blir da familiens andre hundemedlem. Da de hørte valpehistorien, så de ikke noen annen mulighet enn å si ja til å adoptere den.

– Jeg mener at det blir bra for Lucky å vokse opp med å ha en annen hund å leke med, sier Kristoffer Ranvik (19) som er sønnen i familien.

Har du kalt hunden Lucky?

– Ja, jeg bestemte meg for å gi den det navnet, fordi det var den eneste som overlevde. Lucky er et velfortjent navn.