Boklansering av Danehæren ble feiret med innendørs vikingleir. Foto: Lukas Kristiansen

Boklansering med sverd og mjød

Tirsdag ettermiddag var det boklansering for Danehæren. I lokalene til Gyldendal var det satt opp vikingleir med servering av både mjød og grøt.
Onsdag, 9 oktober, 2019 - 15:23


Ett av kveldens innslag var tvekamp med øks og sverd. Foto: Lukas Kristiansen

Inne hos Gyldendal var det et voksent publikum og rundt 30 personer, som var vitne til en vikinginspirert aften i forbindelse med lanseringen av den tredje boken i Jomsviking-serien. Bøkene er skrevet av Bjørn Andreas Bull-Hansen. Det var satt opp en utstilling av hjelmer, våpen, horn og andre orrøne gjenstander. Kvelden startet med at en person i fult vikingkostyme blåste i horn, etterfulgt av flere som slo våpen mot skjold for å markere åpningen. Publikum ble godt tatt imot og fikk servert mjød og byggrynsgrøt med sukker og kanel, til tross for vikingenes protester.

 

Til ære for fansen

Etterhvert som publikum fikk forsynt seg ble det oppvisning med tvekamp. To unge menn i full vikingrustning gikk løs på hverandre sine skjold med øks og sverd. Deltagerne i publikum tok ivrig frem telefoner og kamera for å forevige oppvisningen. Både forfatter og markedssjef Harald Fougner var glad for oppmøtet.

– Det er jo litt fantastisk at det har blitt en vikingleir her vi jobber, og midt i Sverre Fehns arkitektur. Det har vært veldig gøy å se, og at det kom så mange mennesker, sier Fougner der han står i heldekkende ringbrynje.

Forfatter Bull-Hansen var også glad for at det kom så mange på lanseringen til tross for at det var en tirsdag.

 

En del av jobben som historisk forfatter


Selv på en tirsdags ettermiddag var det bra oppmøte på lanseringen. Fra venstre: Markedssjef Harald Fougner og forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen Foto: Lukas Kristiansen

Å gå fullt ut med boklansering med vikinger var forfatterens idé. Fougner visste ikke at det var mulig å få til innendørs, men det visste Bull-Hansen.


Under vikingkaoset ble det tid til signering.

Foto: Lukas Kristiansen

– Jeg skal ikke ta på meg æren for hele opplegget, men det var utrolig gøy med boklansering med vikingleir. Det ble veldig vellykket, sier forfatteren. 

Han stilte selv i gjennomført kostyme.

–  Dette er jo jobben min som historisk forfatter. Jeg gjør jo veldig mye av forskningen ved «hands-on research». Akkurat nå er det brynje og det hele, men det har litt med sammenhengen å gjøre, med tvekamp og sånt, sier Bull-Hansen.

Han forteller at han veldig ofte tar på seg kostyme, og at det er flere som etterspør det. Også Fougner tok ekstra del i opplegget.

– ­ Jeg har gått i brynje nå i en halvannen time, etter mildt press fra forfatteren. Den veier 20 kilo og jeg begynner å kjenne det i skuldrene nå, men det føles litt bra også, sier han med et smil.