Velferdsetaten i Oslo varslet på mandag ettermiddag om forurenset heroin i Oslos gater. Foto: Martha Monasdatter Lynne

Varslet om forurenset heroin på Facebook

Velferdsetaten advarte om smittefare ved injeksjon av heroin på Facebook. Ved bruk av klart språk på sosiale medier håper de å nå flest mulig i rusmiljøet.
Tirsdag, 29 oktober, 2019 - 14:46

I følge etaten har så langt en person fått alvorlig infeksjon. Kilden er trolig en bakterie som finnes i jord og tarm hos mennesker og dyr. De varslet om et lignende tilfelle i fjor. Denne gangen var de opptatt av å bruke et tydeligere språk for å nå enda flere. 

Bruker Facebook

Kommunikasjonsrådgiver i Velferdsetaten, Sverre Øvrelid Steen forteller at han fikk varselet fra overlegen deres, og deretter la det ut på Facebook. Han sier at Facebook er en viktig kanal for å nå flest mulig i rusmiljøet.

– Før vi etablerte oss på Facebook prøvde vi å få media til å spre denne type informasjon. Nå ser vi at Facebook løser de behovene vi har for å varsle. Vi har gjort noen praktiske endringer i hvordan vi legger ut varsel. Litt for å imøtekomme algoritmene på Facebook. Vi holder det ekstremt kort og bruker veldig tydelige signalord, informerer Steen. 

Løpende oppdatering

Velferdsetaten vil ifølge Steen oppdatere varselet hvis det dukker opp flere infeksjonstilfeller. 

– Vi ser på dette som svært alvorlig fordi veldig mange av dem som bruker og injiserer heroin ikke nødvendigvis har den beste helsetilstanden, eller tilgangen på helsehjelp. En slik infeksjon kan jo utvikle seg til å bli veldig, veldig alvorlig, forteller han. 

Steen mener informasjonen de legger ut har stor betydning fordi den plukkes opp både av mennesker med rusproblemer og organisasjoner som jobber i feltet. 

– Det er en lett tilgjengelig og målrettet kanal, sier Steen.