Bastian Klevan Mossige sørger for at alt er som det skal på utgivelsesfesten for deres nye kleskolleksjon med "Tørka blomster". Foto: Herman Bjerke

Fra gutterommet til en av Oslos kuleste designbutikker

De tre Oslo-guttene Bastian (21), Johannes (21) og Herman (21) lanserte eget klesmerke, D.F. Drown, høsten 2018. To år etter har kolleksjonen hengeplass i klesbutikken F5 Concept Store.
Onsdag, 4 november, 2020 - 17:28

17. september slapp guttene sin andre kolleksjon og feiret lanseringen i F5s lokaler. I døra møtes man av en antibac-despenser og et skilt hvor det står forklart at vi må holde avstand fra hverandre.

– Velkommen, sier mannen bak kassen.

Butikken er romslig, men guttene har skrevet i invitasjonen på Facebook at det er fint om folk møter opp til forskjellig tid, slik at det ikke blir for mange inne i lokalet. Overalt i lokalet henger egendesignete klær fra de tre  21-åringene.


Den nye kolleksjonen er preget av samarbeidspartneren  “Tørka blomster”. Foto: Herman Bjerke

Fra hobby til salg

– Vi startet å eksperimentere litt på egne klær, mest fordi vi ikke fant så mye klær for menn som vi likte. Vi har alltid vært litt konservative i klesstilen, men begynte å leke oss litt med klær utover videregående. Vi startet også litt fordi vi ville ha en hobby og vi så at vi muligens kunne tjene litt penger på det, forteller en av grunnleggerne av klesmerket, Bastian Klevan Mossige. 

Guttene startet opp sitt eget AS rett etter videregående skole. De startet opp med minimumsbeløpet som kreves for å starte et AS på 30 000 kr, og deretter spyttet de inn pengene de fikk fra deltidsjobbene de hadde på siden.

– Etterhvert har vi jo også tjent litt penger på salg av klær, som vi da kunne bruke på å lage mer klær, tilføyer han.

– Hvor vanskelig er det egentlig å starte opp et klesmerke?

– Det er i grunn ganske lett, men du må sørge for å ha en slags plan, og vite litt hva du ønsker å lage. Vi lærte også fort at man må ha en slags forklaring på det du vil lage, eller en visjon, ettersom det spørsmålet kommer opp ofte. Du må være “på” og finne folk som ønsker å produsere klærne dine. Du burde gjerne også ha litt kunnskap til diverse Adobe-programmer, og selvsagt være interessert i det du ønsker å starte opp, i vårt tilfelle klær og mote, svarer Klevan Mossige.


Guttene har lært seg å bruke symaskin og å farge klær på egenhånd. Foto: Herman Bjerke

 Fått god hjelp

Klevan Mossige var den første av guttene som kom i kontakt med F5 conceptstore og en av eierne der. Etter et lite møte med F5, ble det ganske fort bestemt at guttene ønsket å få hjelp med å komme i kontakt med fabrikken til F5, istedenfor å finne en på egenhånd. 

– Det føltes litt tryggere for vår del som var helt nye, sier Klevan Mossige.

F5 er en liten familiebedrfit som ble startet opp av tre brødre og grunnlagt i 2013. I 2016 flyttet bedriften inn i større lokaler og utvidet butikken sin, som i dag ligger nederst i Prinsens gate. Bedriften selger kun klær designet fra norske designere, og de har hjulpet D.F. Drown med å få klærne ut i butikk i hele to omganger.

Etter mye planlegging fikk guttene tilsendt stoffer og fargeprøver fra fabrikken, og kunne bestemme seg for endelig design, fasonger og stoff. 

Hva skjer videre?

– Hvordan ser fremtiden ut for Drown?

– Vi har egentlig ikke noe spesifikt mål. Vi er veldig konsekvente på at dette hovedsaklig er for gøy, og vi lager klær som vi selv liker. På langsikt hadde det vært gøy om det ble noe større, vi vokser jo sakte men sikkert, så vi får se hvor vi er om noen år. Vi studerer jo alle akkurat nå, så det er ikke hovedfokuset om dagen, forklarer Klevan Mossige.

Foreløpig har ikke guttene tjent store penger på bedriften sin, men alle pengene har blitt invistert i Drown, slik at de kan lage flere kolleksjoner.

– Vi har heller ikke som mål å tjene masse penger på dette, smiler Klevan Mossige.

– Hvis du  vil komme med et tips til noen som ønsker å starte opp et klesmerke slik som dere, hva ville det vært?

– Det beste tipset er kanskje at man bare burde starte. Vi har erfart at det er veldig mange som sitter på masse designs og klær, men som ikke tør gjøre noe med det. Da kommer du ingen vei.  Bare start, så ser man etterhvert hva som funker og ikke funker. Stort sett er folk veldig positive og greie. Man trenger også mye mindre erfaring og penger enn mange tror. Ingen av oss hadde noen erfaring når vi startet, alle var 19 og rett ut av videregående skole, avslutter Klevan Mossige.

Emneord: 
Tags: