Rollespill er for mange en sosial arena der de har muligheten til å møte likesinnede mennesker. Fra venstre: Kim Lelienhof, Kent Wold Christensen, Felix Volkart Nordahl, Irene Mathisen og Michael Stensen Sollien. Foto: Oda Sophie Usterud

Utfordrer seg selv gjennom rollespill

Noen tenker kanskje at rollespill kun er for de med spesielt sære interesser. Det er ikke deltakerne på Outlands rollespillkveld enige i.
Onsdag, 18 januar, 2023 - 10:47

Hva er rollespill? 

  • Blanding mellom improteater og historiefortelling
  • Har en Game Master som styrer spillet og beskriver spillverdenen og situasjoner
  • Deltagerne får utdelt karakterer som er deres rollefigurer i spillet

– Det beste med rollespill er man kan tørre å gjøre og si nye ting som man kanskje ikke ellers hadde turt å si, sier Felix Volkart Nordahl. 

I Outland-butikken i Oslo arrangeres det Rollespillsalong på tirsdagskvelder. Denne tirsdagen var det spillet Vampire the Masquerade som sto på planen. Det er et bordrollespill som ble utgitt i 1991.

Dagens versjon av rollespillet handler om hva som hadde skjedd med vampyrene dersom det dukket opp et blodvirus som var tilsvarende Covid-19. Deltakerne rundt bordet er både nybegynnere og erfarne spillere i Vampire the Masquerade.

Holdt på i mange år

Gjengen rundt bordet kan fortelle at alle har holdt på med rollespill i mange år. Kim, Kent, Felix og Michael begynte med rollespill allerede i 13-14-årsalderen. 

– Jeg prøvde alle de klassiske aktivitetene som fotball, håndball, svømming, men festet meg ikke ved noen av dem. Da jeg først fant rollespill var jeg hooked med en gang, sier Kim.

Pause fra virkeligheten

Etter å ha holdt på med rollespill mesteparten av livet har de prøvd mange forskjellige rollespill. De forteller engasjert om alle de positive fordelene.

– Den største fordelen er å kunne dras med inn i en historie, sier Kent.

– I rollespill kan alt skje. Det finnes ingen begrensninger og man får muligheten til å være hvem man vil, sier Irene. 

Kim og Felix snakker begge om verdien av å kunne utfordre seg selv ved å innta en rolle og gjøre ting som er utenfor komfortsonen sin. 

– Å ta på seg andre sine sko, prøve nye ting og presse grensene sine tror jeg er sunt for alle. Det blir som en slags terapi og mye av det man lærer kan man bruke i dagliglivet også, sier Kim.

– Det er fint å kunne ta en pause fra alt det alvorlige og ha muligheten til å hente frem det lekne og barnslige i seg, smiler Felix.


Budskapet til gjengen i rollespillsalongen er at hvem som helst kan drive med rollespill. Foto: Oda Sophie Usterud

Åpent for alle

Rollespillsalongen på tirsdager som konsept ble startet opp høsten 2022. Michael er arrangementansvarlig på Outland og har ansvaret for rollespillkvelden. Han forteller at alle er velkomne på disse arrangementene. 

– I rollespillsalongen tar vi i mot alle som ønsker å delta. Det er veldig nybegynnernivå, og vi lærer gjerne bort til alle som ønsker å lære. Alle aldersgrupper er også velkomne, yngste spilleren her er ni år og de eldste er pensjonister, legger han til.

For mange er rollespill en sosial arena. 

– Rollespill er en veldig fin måte å møte likesinnede mennesker på. Vi bruker mye tid sammen og mange av båndene vi knytter her blir veldig sterke. Etter hvert blir vi ofte veldig gode venner, forteller Kim.