Rekordmange mannlige søkere

I år har antall mannlige søkere på helsesykepleierutdannelsen på OsloMet økt med 50 prosent.
Søndag, 13 oktober, 2019 - 20:36

Ifølge fagbladet Sykepleien, finnes det elleve mannlige helsesykepleiere i Norge i dag. Etter at det ble kjent at helsesøsteryrket endrer navn til den kjønnsnøytrale yrkestittelen helsesykepleier, har OsloMet gått fra å ha 15 mannlige søkere i 2018, til å få 20 i år.

– Jeg tror ikke det har noe med navneskiftet å gjøre, forteller tillitsvalgt på helsesykepleierutdanningen, Jørgen Røed-Lislebø.

– Jeg tror det har å gjøre med at det har vært mye mer medieoppmerksomhet rundt yrket. Og så har det vært en satsning fra myndighetene også, legger han til.

Kjønnskvotering

På helsesykepleierutdannelsen ved Oslomet får menn 2,5 kjønnspoeng når de søker. Dermed går menn foran kvinner i køen, selv om de kan ha lavere karaktergjennomsnitt.

– I utgangspunktet er jeg kanskje ikke for kvotering, men jeg ser i enkelte tilfeller at det kan være et virkemiddel som kan forsvares, mener Lislebø.

– Og det er klart det er viktig for både menn og gutter at de også kan treffe menn i en slik rolle, fortsetter han.

Trenger flere menn

Fagansvarlig for helsesykepleierutdannelsen ved Oslomet, Lisbeth Gravdal Kvarme, mener vi trenger mange flere mannlige helsesykepleiere.

– Nå er det slik at helseyrket fremdeles er veldig kvinnedominert, og det jo totalt er 11 mannlige helsesykepleiere i hele Norge. Vi trenger så mange flere, for forskning viser at gutter søker mindre til skolehelsetjenesten, enn det jenter gjør – og mange gutter sliter med psykiske problemer, forteller hun.

Hun mener at for å nå spesielt guttene i skolehelsetjenesten og helsestasjonen for ungdom, kan menn bety veldig mye.

– Det er kanskje lettere å åpne seg for en av samme kjønn, sier Kvarme.

 

Emneord: