Fotostudentene får besøk av foto-idol

Morten Krogvold åpner fotoutstilling laget av fotojournalister ved Høgskolen i Oslo. Bildene skildrer deres reportasjereise til Bangladesh og Nepal.
Mandag, 26 oktober, 2009 - 16:29


13 fotostudenter reiste i januar avgårde i syv uker for å lage bildereportasje. Studentene har selv plukket ut de bildene de føler er best, og disse vises fram på læringssenteret i Pilestredet 48 i dag.

Morten Krogvold, en av Norges mest kjente fotografer, oppfordret nye studenter til å lære av utstillingen. Han understreket hvor spennende Bangladesh er som fotografisk miljø.

- En imøtekommende befolkning og et land fullt av inntrykk, gjør det lett å ta gode bilder, men vanskelig å gjøre det spesielt. Denne utstillingen gir det lille ekstra, sier han. 

Plassproblemer

Per Anders Rosenkvist, fotolærer ved HiO og ansvarlig for utstillingen, har selv valgt plasseringen av utstillingen.

- Vi ville ha læringssenteret som utstillingsted. Det er viktig at bildene henger et sted der det er mange mennesker, slik at de blir sett, sier han.

Han er imidlertid skuffet over at han bare fikk tildelt to vegger på senteret.

- Jeg måtte snike meg til litt ekstra plass, innrømmer fotolæreren.

Plassproblemene gjør at noen av bildene henger lavt på veggen, delvis skjult av studentene som sitter og jobber. Anette Isaksen var en av de flittige studentene som satt og leste i læringssenteret før åpningen.

- Jeg så ikke bildene med en gang jeg kom inn hit. Det tok et minutt eller to etter at jeg hadde satt meg, før jeg la merke til dem, forteller hun.

Historien bak bildene

Anette Schive er en av fotojournaliststudentene som har bidratt til utstillingen på Høgskolen. Schives del av utstillingen er et bilde av en liten syreskadet jente. Hun sov da tanten hennes som lå ved siden av ble angrepet. Bangladesh er det landet i verden med flest jenter rammet av syreskader.

– Disse jentene blir frosset ut av samfunnet. De får ofte skylden selv for å ha blitt angrepet, mens det sjelden blir noen konsekvenser for gjerningsmannen.

Schive forteller videre at motivet for å kaste syre ofte er hevn. De fleste jentene får syre kastet på seg fordi de går imot mannen eller familien sin. Men det er også jenter som får livet sitt ødelagt uten at de har gjort noe som helst.

Ny reise i januar

I januar skal et nytt kull med fotojournaliststudenter på reportasjereise til Bangladesh. Martin Slottemo Lyngstad og Håkon Jacobsen gleder seg veldig.

– Bangladesh-turen er som rosinen i bollen, det er et høydepunkt i utdanningen, sier Slottemo.

 

Bangladesh-turen er som rosinen i bollen. F.v.: Martin Slottemo Lyngstad og Håkon Jacobsen. Foto: Miriam Øyna.