Marthe (19) portretterer morder

HiO-student Marthe Vannebo har planer om å oppsøke en av Sveriges mest beryktede mordere.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 10:44


Tirsdag er hun en av tolv fotojournaliststudenter fra Høgskolen i Oslo som reiser til til Sundsvall i Sverige for å delta på fotofestivalen Dok09. Oppgaven fotostudentene har fått er å lage en multimedial webreportasje med tema marginalisering. Vannebo planlegger å fotografere en av Sveriges mest omtalte mordere.

- Jeg fant ut at han soner på psykiatrisk avdeling i Sundsvall, sier Marthe Vannebo.

Fotostudenten kan avsløre at han stod bak voldtekt og drap på en ti år gammel jente, samt drap på en 24 år gammel kvinnelig prostituert i 1989. Gjerningsmannen ble felt av DNA-bevis da saken ble gjenopptatt i 2004, og dømt det påfølgende året.

- Kun Palme-drapet har fått mer oppmerksomhet i svenske medier, sier fotostudenten.

Sikkerhet

Den drapsdømte selv hevder at han ikke er en psykiatrisk pasient, og soner mot sin vilje på en psykiatrisk avdeling i Sundsvall. I løpet av soningstiden har han skrevet en bok. Han har også en egen blogg der han kritiserer det svenske rettsystemet for manglende rettsikkerhet,  og argumenterer for at han har blitt dømt på feil premisser.

- Jeg håper på å få dokumentert hans hverdag i fengselet, og å få fram hans side av saken. Jeg har ikke veldig lyst til å gå inn alene, men jeg satser på at det blir med en sykepleier eller vakt inn, innrømmer fotostudenten.

Bernt Eide underviser ved fotojournalistutdanningen, og skal være ledsager på turen til Sundsvall. Han er i utgangspunktet ikke bekymret for å sende en av studentene sine i møte med en drapsdømt.

- Jeg går ut fra at sikkerheten er ivaretatt i tilfeller som dette, men vi har tidligere måttet avvise noen studenters ønsker om i overkant ambisiøse prosjekter. Dette er av hensyn til sikkerhet. Høgskolen har jo et visst ansvar for studentene når de reiser i regi av oss, påpeker han.

Nordisk samarbeid

Workshopen arrangeres for sjette år på rad, og er et samarbeid mellom fotojournalistutdanningene i de nordiske landene.

- Det hele begynte som et nordisk lærermøte mellom utdanningene. Mittuniversitetet i Sundsvall opprettet sin utdanning i 2002, og ville nok sikkert skape litt blest om det samtidig, sier Jon Petter Evensen, som er fagkoordinator for fotojournalistikkutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Dette har utviklet seg til å bli et årlig samarbeid, og er nå blitt en møteplass mellom fotojournalistutdanningene i Sverige, Danmark og Norge.

- Vi har veldig god erfaring med det nordiske samarbeidet. I tillegg til oppgaven får studentene en fin mulighet til å lære av hverandre på tvers av landegrensene, sier Bernt Eide.