Staten aksjerefser HiO

Høgskolen i Oslo eier aksjer, men droppet å gå på generalforsamling. Nå får skolen kritikk av Kunnskapsdepartementet.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 10:58


I juni i fjor ble selskapet Cfengine AS stiftet. Staten er inne på eiersiden gjennom 450.000 aksjer, som høgskolen fikk tillatelse fra Kunnskapsdepartementet til å kjøpe.

HiO-professor Mark Burgess har i løpet av 15 år ved skolen utviklet datasystemet Cfengine, som brukes til automatisering av datasentre. Det er tidenes første aksjeselskap med utspring i høgskolens egen forskning.

Men nå retter Kunnskapsdepartementet (KD) sterk kritikk mot HiO for passiv forvaltning av statens eierskap.

– En forutsetning for at de fikk kjøpe aksjene, var at de utøver eierskapet i henhold til prinsippene i regjeringens eierskapsmelding. I dette tilfellet har HiO etter vår vurdering ikke fulgt opp dette ansvaret på en god nok måte, sier avdelingsdirektør Arne Lunde i Universitets- og høgskoleavdelingen i KD.

Møtte ikke opp

I juli og august ble det avholdt ekstraordinære generalforsamlinger i selskapet. Departementet har krevd å bli varslet om slike på forhånd, men først 14 dager etter den siste ble varselet sendt.

Og ifølge møteprotokollene var HiO heller ikke til stede.

– Vi arbeider for å få et møte med Kunnskapsdepartementet og drøfte hvilket nivå høgskolens engasjement bør ligge på når det gjelder eierskapet i Cfengine, opplyser økonomidirektør Torill Erikson i HiO til Journalen. 

– Realiteten i saken er at HiO har brukt mye krefter på å følge opp dette selskapet slik regelverket krever, men det stemmer at vi ikke var til stede på de to aktuelle ekstraordinære generalforsamlingene da dagsorden for disse to møtene var slik at vi ikke anså det som aktuelt for HiO å delta, sier Erikson.

Professor Burgess og resten av aksjonærene vedtok på de to generalforsamlingene å øke aksjekapitalen gjennom en emisjon.

Dessuten fikk amerikaneren Robert Whirley slippe til på eiersiden. Det skjer i forbindelse med at selskapet ekspanderer til USA.

Ville lære

Da høyskolestyret i fjor vedtok å gå inn på eiersiden i Cfengine, ble det i styrevedtaket understreket at dette var for å lære om eierskap i selskaper tuftet på egen forskning.

Nå kan saken vise seg å få konsekvenser for skolens fullmakter til å handle på egen hånd.

«Departementet vil ta forholdene i betraktning ved vurderingen av høyskolens fullmakter», heter det i brevet fra Kunnskapsdepartementet.

– Vi ønsker ikke å gå nærmere i diskusjonen om hvordan dette eierskapet skal følges opp før vi har fått drøftet denne saken med departementet, sier Erikson.