Overvekt kan gi dårlig sæd

Tykke menn kan få vansker med å gjøre kona gravid.
Tirsdag, 10 november, 2009 - 14:27


Data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen har vist at overvektige  menn har økt risiko for nedsatt fruktbarhet. Forskere ved HIO har også jobbet med temaet.

– Studier antyder at det er vanskeligere å oppnå graviditet hos partner med økende vekt hos mannen, sier førsteamanuensis Oliwia Witczak.

I følge Witczak har kjønnshormonene og sædkvaliteten en klar sammenheng.

– Overvekt kan føre til endret kjønnshormonbalanse i kroppen, noe som kan påvirker sædkvaliteten, sier hun.

Bedre med slankesæd?

Forskningsprosjektet som startet i 2008 måler sædkvaliteten og kjønnshormonene hos mennene. I blodprøvene analyseres hormonene, mens sædprøvene gir blant annet svar på hvordan sædcellene ser ut, hvor fort de svømmer og hvor mange de er.

– Det har lenge vært fokus på hvordan overvekt hos kvinner påvirker deres evne til å bli gravide, men man har glemt mannen. Derfor ville vi forske på hvordan overvekt påvirker mannens sædkvalitet, forklarer Witczak.

Og nå vil forskerne også undersøke om sædtilstanden for overvektige menn blir bedre dersom de slanker seg.

– Vi vil gjerne finne ut om sædkvaliteten og kjønnshormonbalansen bedres dersom man går ned i vekt. Det har  aldri blitt forsket på dette tidligere, sier Witczak.


Førsteamanuensis Oliwia Witczak har forsket på sæden til gamle menn. Foto: Torkjell Jonsson Trædal

Trenger flere menn

Mennene som deltar i undersøkelsen må ha en BMI på over 27.

– Det er ikke veldig mye, men derfor får vi samler mange menn, sier Witczak.

Det kan være lurt, for forskerne ønsker nemlig å rekruttere enda flere menn til undersøkelsen.

– Vi trenger minst 90 menn som kan gå ned i vekt. Noen blir med fordi de vil støtte vår forskning , mens andre blir med for å få et ekstra puff  til å gå ned i vekt

Testikkelkreft

Det er imidlertid ikke første gang det forskes på norsk sæd. Tidligere studier har blant annet vist at norske menn har dårligere sædkvalitet enn finske og baltiske menn.

– Norge er også på topp i testikkelkreft blant unge menn, og mye tyder på at dette går hånd i hånd med sædkvaliteten. Derfor er det interessant å finne ut mer om norske menns sædkvalitet, forklarer Witczak.