Evakuering på eget ansvar

HiO-studenter i rullestol har selv ansvar for å få riktig hjelp dersom brannalarmen går.
Mandag, 18 januar, 2010 - 16:42


Slik retningslinjene på Høgskolen i Oslo (HiO) er i dag, må studenter i rullestol selv ta initiativ for å få riktig hjelp ved brann. Kun ved å melde fra til avdelingen de studerer ved på forhånd, kan rullestolbrukere gi HiO beskjed om hva slags hjelp de trenger ved evakuering. HiO tar ikke initiativ til dette selv.

Skal ha avtale

Ifølge Eva Ballo, rådgiver ved konsulenttjenesten for funksjonshemmede studenter på HiO, skal studentene ha egne avtaler hvor det kommer fram hvilke behov de har.

– Hver og en må inngå en avtale om hvordan de skal evakueres ved brann. Noen har spesielle behov, som for eksempel beinskjørhet, som gjør at de ikke kan løftes over i en evakueringsstol uten videre, forklarer Ballo.

Hun sier det finnes tjenester som skal gjøre evakueringen enklere for rullestolbrukere.

– Brukerne kan for eksempel få en SMS-varsling under øvelser, slik at de da slipper å evakueres unødig. Dersom brannalarmen går på ordentlig, skal de kunne ringe et nummer og fortelle hvor de befinner seg, sier Ballo.

Ukjente tiltak

Avtalen Ballo her beskriver, har Ragnhild Øygard (22) aldri hørt om. Hun studerer barnevern ved HiO, og sitter i rullestol.

– Brannsikkerheten er ikke det jeg tenker mest på, og jeg har ikke fått noe informasjon, sier hun.

Det eneste Øygard vet om sikkerhet for rullestolbrukere ved HiO har hun lest på en lapp som hang i gangen. På den stod det at rullestolbrukere må si ifra når de er på skolen etter arbeidstid. Selv om HiOs retningslinjer sier at hun selv må si ifra dersom hun trenger hjelp ved evakuering, synes Øygard at ansvaret heller bør ligge hos HiO.

– Jeg kunne ha sagt ifra selv, men de vet jo hvem jeg er. Jeg sitter i rullestol, sier hun.

Øygard har ikke fått tilbud om noen avtale. Et telefonnummer for bruk i nødsituasjoner har hun heller aldri fått.

– Kanskje de har glemt meg, spør Øygard.