NM i noe nytt

I delfinale nr. 2 møtte 46 mennesker opp for å prøve å nå norgesmesterskapet i Pro Evolution Soccer (PES).
Mandag, 25 januar, 2010 - 12:15


Klokken 11 i gangen på Høgskolen i Oslo diskuteres det 4-4-2-taktikker mens stillheten i spilleromet kun avbrytes kun av høylytt banning. De 46 nerdene er klistret til skjermen med Playstation-kontrollen i hånda og omringet av colaflasker. Arrangør Eirik Heggelund springer rundt for å sørge for at alt går som det skal. Eirik er ildsjelen og iniativtaker bak turneringen i Norge, han er administrator for PES-norge og ambassadør fra Konami. Han innrømmer at han må bruke litt av sine egne penger for at alt skal gå rundt, selv om turneringen blir sponset.

For de interesserte

Eirik innrømmer at turneringen er for de spesiellt interesserte og det er veldig vanskelig å få mediedekning på «e-sports» i Norge, selv om deltakerene reiser langt for å være med i NM i PES. E-sports er betegnelsen for personer som driver med dataspilling på profesjonelt nivå.

– Desverre er gaming og e-sports i Norge en nisjesport, og deltakerene må gjerne være arrangør på samme tid, sier Eirik, som selv har kommet seg til EM 2008 i Roma i det populære fotballspillet PES.

Den store finalen

Åtte timer senere har mesteparten av deltakerene kastet inn handkleet, men noen få sitter igjen for å få med seg finalen. Eirik tar seg en pause fra å pakke sammen skjermer for å kommentere kampen. Det er Ali «Alibaba»Ahmed og Gosha «the1» Askar fra Moss som kjemper om 158 verdifulle poeng for å komme seg til EM. Ali og Gosha har vennegjengen bak seg. Fire minutter inn i kampen scorer Gosha det første målet. Gosha roper og hopper rundt når han scorer, mens Ali tar det rolig og holder masken. Eirik som sitter en rad bak vennegjengen kommenterer ivrig den korte kampen som kun varer i 20 minutter. Ali utligner og det blir helt stille i rommet. Ali og Gosha strekker seg lengre og lengre frem mot Tven og nistirrer på de små spillerene som springer rundt.

Etter første omgang er stillingen 2 – 2, noen minutter inn i andre omgang scorer Gosha to mål på rappen. Ali synker ned i stolen og trekker luen over øynene så han slipper å se replayen. Rett før kampen er slutt scorer Gosha enda et mål og stillingen blir 5 – 2 til Gosha «the1» Askar som tok 158 poeng i delfinale to av seks. De to vennene fra Moss takker pent for kampen og tar hverandre i kampen.

– Ikke verst for din første turnering, sier Gosha til Ali.