Ingen likelønnspott fra LO

Sykepleierstudentene tenkte ikke på lønn da de valgte yrke. Nå angrer de litt.
Tirsdag, 23 februar, 2010 - 14:35


Etter LOs konferanse tidligere i dag ble det klart at Norges største arbeidstakerorganisasjon ikke går inn for en egen likelønnspott. Selv om LO-leder Roar Flåthen sier at de skal ha fokus på kvinner i kvinnedominerte yrker, lovet han ingenting konkret.

Lik lønn for likt arbeid

Sykepleiere ved Høgskolen i Oslo synes det bør være lik lønn for likt arbeid.

– Vi får helt klart lite penger igjen for innsatsen. Bare tenk på hvor mye utdanning og lån vi har, sier Helene Rakstad-Larsen som er student på tredjeåret ved sykepleierutdanningen.

Hun får støtte fra klassevenninnene Nina Svensen og Gina Evensen.

– Jeg tenkte ikke på lønna da jeg valgte utdanning. Nå lurer jeg litt på om det er verdt det. Det er masse arbeid, sier Evensen.

I lønnsoppgjørets hete

Da likelønnskommisjonen la fram sine funn i 2008 kom det fram at kvinner tjener i snitt 15 prosent mindre enn det menn gjør. Som ett av seks tiltak anbefalte kommisjonen at Regjeringen gikk inn med en likelønnspott på tre milliarder. Dette har blitt et av de store stridstemaene i årets lønnsoppgjør.

Regjeringen har overlatt til partene i oppgjøret å avgjøre om de vil ha en slik pott. Tidligere har Anne-Kari Bratten, direktør i sykehusenes arbeidsgiverorganisasjon Spekter, sagt nei til likelønnspott. I dag gikk også LO-leder Roar Flåthen ut og sa at LO ikke kommer til å gå inn for en slik særskilt likelønnspott i årets tariffoppgjør.

Lønn på andre måter

Sykepleierstudentene valgte yrke av ideologiske grunner, og mener at de får god betaling på andre måter.

– Jeg er utrolig glad i mennesker og har lyst å gjøre noe for andre, sier Rakstad-Larsen.

– Jeg merket det spesielt når man var ute i praksis. Folk setter utrolig stor pris på det arbeidet man gjør, sier Svensen.

Det at arbeidet deres ikke reflekteres i lønn synes de  er dumt. De tror likevel at dette vil forandre seg.

– Snart kommer eldrebølgen og da må man ha flere sykepleiere. Jeg tror at holdningene kommer til å forandre seg. Se for eksempel på forrige sykepleierstreik i privat sektor. Den ble stoppet av tvungen lønnsnemnd fordi det var fare for pasientens liv. Pasientene trenger sykepleiere og det tror jeg staten også kommer til å skjønne, avslutter Rakstad-Larsen.