Låner bort kollektivet til TV-serie

Internett, et kamera og en håndfull visjonære studenter var alt som skulle til for å realisere drømmen om Oslo student-TV.
Tirsdag, 23 mars, 2010 - 10:19


Lederen for Oslo student-TV, Siv Heimdal, venter besøk. Det er en stille søndag formiddag, og hun har leiligheten for seg selv. Lite tyder på at tre-romsen snart forvandles til et heseblesende virvar av kameraer, mikrofoner, ledninger og oppjagede stemmer. Det skal spilles inn TV-serie her i dag. Men Heimdal er rolig. Vil vi ha te?

Et håp

– I oktober 2009 fikk vi endelig lån på 10.000 kroner av Det Norske Studentersamfund, og da var vi igang, sier Heimdal.

– Det holdt til et semi-proft kamera, men ikke til lydutstyr eller stativ. Men det gav oss jo et håp.

Etter det første kameraet var på plass fikk Oslo student-TV (OSTV) ti nye medlemmer. Det var hovedsakelig journaliststudenter fra Høgskolen i Oslo, noen fra medier og kommunikasjon samt noen fra medievitenskap på Blindern – alle med felles lyst til å lage TV.

– Vi satt igang med noen småproduksjoner, men det var mye styr med å låne utstyr hele tiden. Logistikken var vanskelig. Noen kunne plutselig si: – Vi skal intervjue Stoltenberg og ha en mikrofon! Heimdal ler når hun tenker tilbake. Men uten å gi inntrykk av at alt går på skinner av den grunn.

Crew: Thomas Svane Sødergaard (t.v), Hans Bergsund og Tonje Charlotte Storås under opptak.

Regissøren

Hun serverer te, og vi setter oss i sofaen. En pappfigur i full størrelse av Paris Hilton i rosa kjole lener seg mot stueveggen. Det er en av rekvisittene til “Kunsten å tenke kollektivt”, noe rollefiguren Bjørn har dratt i hus, får vi vite. På kjøleskapet henger en mengde utklipp av Petter Northug, på veggen en liten tavle med en kritt-tegning av en sau. Hvor mye tilhører TV-serien, egentlig?

Forresten, skulle ikke produksjonsteamet vært her nå? Heimdal plukker opp telefonen sin og ringer noen. Praten går rolig.

– Hvem snakket du med?

– Det var Thomas, regissøren til “Kunsten å tenke kollektivt”. De er forsinket, men på vei. De dro fra Bislett nå. Jeg sa du var her.

Nå ringer min telefon.

– Hei, det er Thomas! Er du oppe hos Siv nå, eller?

Han forklarer at de er forsinket, men at de er på vei. De dro fra Bislett nå. Eller, som han sier, vi setter oss i bilen .

Naturlig leder

Siv Heimdal har en bachelor i medievitenskap fra Blindern, og kan godt tenke seg en administrativ karriere innen TV-produksjon. Selv om hun hjelper til med det praktiske når det trengs, er det, som hun sier, det organisatoriske som er styrken hennes.

Da OSTV så dagens lys, var hun derfor den naturlige lederen blant de opprinnelige ildsjelene. Nå, et halvt år senere, har staben vokst til over 40, og det er stadig pågang fra nye interesserte. Og Siv passer på alle.

– Før jul fikk vi 30 nye medarbeidere, og med nytt utstyr i tillegg, gikk alt mye lettere. 60.000 ekstra fra Det Norske Studentersamfund gjorde at vi kunne tenke større.

Tulletelefon: Bjørn lurer Anders til å ringe og gratulere moren med bursdagen.

Første forsøk feilet

I 2003 ble det også gjort et forsøk på å starte stundent-TV i Oslo. Den gang var planene litt mer ambisiøse, og budsjettet på 1,3 millioner kroner likeså. Men ifølge Heimdal møtte søknaden motstand, fordi studentene ville ha lønnede stillinger. I hennes OSTV jobber alle gratis.

Bedre teknologi

Nå, syv år etter, er teknologien bedre utviklet. Det tekniske utstyret er rimeligere, og det er det ikke lenger snakk om store beløp som skal til for å drive TV-kanalen. Om man da kan kalle noe på internett for en TV-kanal …

– Teknologien er en god grunn til at vi får det til. Leie av internettserver er omtrent den eneste faste utgiften vi har, sier Heimdal.

Visjoner

– Hvor er dere om fem år? Og er du leder da?

– Nei, jeg er nok ikke leder da. Og det er vanskelig å si hvor vi er, fordi vi nettopp har startet. Men jeg håper jo at utgangspunktet fremdeles er det samme – at det er gøy å lage TV, at man fortsatt leker med sjangre og har lyst til å få til et best mulig produkt.

Kunsten å tenke kollektivt

Se video fra innspillingen av “Kunsten å tenke kollektivt” her: http://www.stud.hio.no/~s163679/tv/kunsten.mov