Må varsle hverandre om studenter som jukser

Det er blitt vanskeligere å få studieplass med falskt vitnemål.
Tirsdag, 16 mars, 2010 - 13:30


1. januar 2009 kom loven som sier at læresteder skal varsle hverandre om studenter de har anmeldt for dokumentforfalskning. Tidligere var ikke høgskoler og universiteter forplikta til dette.

Åtte BI-studenter som var mistenkt for dokumentforfalskning, fikk før jul navnene videresendt av BI til andre læringsinstitusjoner, skriver Universitas. Dermed er navnene deres kjent om de søker seg til andre skoler seinere.

– Et økende problem

– Muligheten for forfalskning øker ettersom den elektroniske verden blir mer raffinert, sier studiedirektør Marianne Schei ved BI til Universitas. Hun ser vitnemålsforfalskning som et økende problem ved læringsinstitusjonene, fordi det nå har blitt lettere å manipulere dokumenter.

I Seksjon for utenlandsk utdanning i Nokut behandler de blant annet saker som handler om falske papirer fra utenlandske skoler. Sakene blir stadig flere.

– De siste årene har det blitt oppdaget stadig flere tilfeller i Norge. Forfalskningene blir også mer profesjonelle; kvaliteten på dokumentene som lages nå, er så god at de er vanskelige å avsløre, sa hun til Studvest for et år siden.

Oppdaget ikke fusk

Toril Johansson, ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet, sier til Universitas at søkere som er tatt for fusk og søker seg til andre institusjoner, er et problem.

Ved Høgskolen i Oslo er en student mistenkt for å bruke falske papirer. Omtrent samtidig som studenten kom inn i 2007, oppdaget BI at studentens søknadspapirer var falske. Høgskolen fikk aldri beskjed om dette.

Den gangen var ikke BI forplikta til å varsle om den mistenkte studenten.

Kunnskapsdepartementet har ennå ikke fastsatt retningslinjer for hvordan varslingen skal utføres. Mange utdanningsinstitusjoner er usikre på hvordan de skal varsle, ifølge Universitas.

 

          Dette sier universitets- og høgskoleloven §3-7, (7):

  • Dersom en institusjon under denne lov, NOKUT eller Samordna opptak oppdager at en søker har levert falskt vitnemål eller andre falske dokumenter eller dokumenter utstedt fra falske institusjoner, skal de gjensidig informere hverandre etter at forholdet er anmeldt til politiet.