Politianmeldt student fikk plass ved Høgskolen i Oslo

Studenten hadde blitt avslørt for dokumentforfalskning samme år, men høgskolen fikk aldri informasjonen. Nå er studenten mistenkt igjen.
Tirsdag, 16 mars, 2010 - 12:01


31. mars 2007 søkte en student om overflytting fra Høgskolen i Telemark til Høgskolen i Oslo. Studenten ønsket å ta resten av bachelorutdanningen i Oslo. Studenten søkte samtidig studieplass ved Handelshøgskolen BI.

BI avslørte studenten

BI fattet mistanke ved studentens søknadspapirer. De fant ut at dokumentasjonen som studenten hadde fra utdanning i Kina, var forfalsket, og fikk dette bekreftet av NOKUT, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.

Karakterene på karakterutskriften fra var blitt endret, stemplene på karakterutskriften var ikke ekte, og det engelske navnet på ett av stemplene var feil.

Studenten ble politianmeldt i juni 2007.

Men Høgskolen i Oslo, som studenten ble overflyttet til høsten 2007, fikk aldri beskjeden om anmeldelsen. Og studentens papirer ble ikke sjekket av HiO.

- Vi vurderte aldri det utenlandske vitnemålet til studenten på nytt, siden det kun dreide seg om en overflytting fra en høgskole til en annen. Papirene så helt fine ut, sier saksbehandler ved høgskolen Sissel Solbakken.

Fikk anonymt tips

Lang tid etterpå, i april 2009, fikk HiO et detaljert tips fra en privatperson om at studenten skal ha kommet inn på høgskolen med falske dokumenter. Først da ble det rettet mistanke mot studenten.

Saken behandles nå hos NOKUT. I mellomtida får den mistenkte studenten ikke utstedt vitnemål.

Det er foreløpig ikke klart om de forfalskede papirene studenten brukte da hun søkte om plass ved BI, er de samme som hun brukte i søknaden til Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Oslo.

Ny lov

I 2007 var ikke læresteder forplikta til å gi hverandre informasjon om studenter de hadde politianmeldt for dokumentforfalskning. 1. januar 2009 kom det en lov som sier at læresteder skal varsle hverandre om mistenkte studenter.