Døve studenter har fått tolk, etter lang kamp

Ved stemesterstart stod elleve døve studenter uten tolk i Oslo. Nå har situasjonen løst seg for de fleste av dem.
Onsdag, 27 oktober, 2010 - 16:03


- Jeg er veldig lettet, sier Jannicke Berge Kvitvær fra Stavanger. Hun er en av de døve studentene som nå har fått tildelt fast tolk. Ved studiestart var det totalt 11 førsteårsstudenter som stod uten tolk i hovedstaden. En valgte å utsette studieåret. En annen byttet til en linje hvor det allerede var en tolk. De ni andre valgte å vente, i håp om at situasjonen skulle løse seg. Kvitvær forteller at de første ukene av studiet uten tolk til tider var tøffe.

- Det var perioder der jeg ikke hadde så mye motivasjon, men heldigvis møtte jeg mange som ville hjelpe til med situasjonen, sier hun.

Tolketjenesten til NAV Oslo ga ved semesterstart beskjed om at de ikke hadde nok ressurser til å kunne tilby tolketjeneste for alle førsteårrstudentene. De sa de prioriterte studenter lengre ute i studieløpet. Norges Døveforbund tok tidlig tak i saken, og presset på for at studenten skulle få tildelt tolk. Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik meldte seg også på i kampen, og mente at avslaget var brudd på norsk lov. Ifølge diskriminerings- og tilgjengelighetsloven står det nemlig at døve studenter har rett på tolk. Jannicke tror at mye press førte til at Nav endret på situasjonen.

- Ja, jeg tror Nav gjorde noe med dette fordi saken fikk så mye oppmerksomhet.

Studentene har nå fått tildelt fast tolk eller venter på fast tolk. Alle er lovet en fast ordning i løpet av kort tid. Kvitvær forteller ar studiehverdagen er en helt annen nå som hun har fått tildelt tolk.

- Tidligere møtte jeg ikke opp på forelesninger, jeg fikk alt via e-post eller Fronter. Nå som jeg har tolk får jeg med meg viktige punkter og saker som faglæreren nevner i forelesningen. Jeg føler meg mer inkludert nå, forteller Kvitvær.

De døve førsteårsstudentene har fått beskjed om at de vil få fast tolk ut første studieår, men Jannicke krysser fingrene for at hun også vil ha tolk gjennom hele bachelorstudiet sitt i administrasjon og ledelse.

- Det er blitt sagt at tolketjenesten prioriterer de som er lenger ute i studiet. Men det er ikke sikkert, for neste år kommer det flere døve studenter. Hvordan det vil gå og hvordan tolketjenesten vil prioritere får vi bare vente å se, avslutter Kvitvær, som håper på det beste.