Biblioteket må tenke nytt

Den ferske tidsbruksundersøkelsen for 2010 viser at vi leser mindre og bruker mer tid foran skjermen. På biblioteket på Lambertseter satses det nå på filmklubb, spillkveld og utlån av iPad.
Torsdag, 26 januar, 2012 - 14:03


Hver onsdag er det filmklubb for barn og unge ved Lambertseter bibliotek. Biblioteket er Oslos aller nyeste bibliotek, med vegger av glass, friske farger og fasjonable møbler. Men det er ikke bare interiøret som henger med i tiden, biblioteket på Lambertseter tilbyr mye mer enn bare bøker.

Rekordmange bibliotekbrukere

At biblioteket på Lambertseter er et bibliotek utenom det vanlige har folk i bydelen fått med seg.

– I fjor hadde vi over 131 000 besøkende. Det er økning på hele 99 prosent i forhold til året før, opplyser avdelingsleder Päivi Särkelä.

Ungdomsbibliotekar Frid Hamsun tror økningen skyldes de flotte, nye lokalene, men også det at biblioteket tilbyr mer enn bare bøker.

Bare bok gjør ingen klok

Klokken er 16.00 og det er klart for filmklubb på biblioteket. Fem spente barn har møtt opp for å se film i bibliotekets eget konferanserom hvor de har lerret, høyttalere og digre sakkosekker.

August Hamsun Johansen (11) og Emma Hamsun Johansen (8) (barn av bibliotekar Frid Hamsun) har funnet seg godt til rette i den knallblå sakkosekken, og er klar for en og en halv time med japansk kvalitetsfilm.

– Det beste med biblioteket er når man finner seg en bok man har lyst til å lese. Jeg liker leseløvebøkene veldig godt, sier Emma.

Storebror August leser aller helst fantasybøker, og han sier han leser mer enn han ser på TV.

– På skolen har vi i lekse å lese litt hver dag. Derfor leser jeg mer enn jeg ser på TV. Emma ser mye mer på TV enn meg, avslutter August, og gjør seg klar til filmvisning.

SE HVORFOR DE STARTET FILMKLUBBEN HER

Mye lesing på skolen

To jenter som også har tatt turen til biblioteket i dag er Helene Næss (15) og Pria Bhardwaj (15). De låner fortsatt mest bøker når de er innom biblioteket. 

– Det er krim jeg liker å lese, men det blir ikke så ofte. Jeg leser mest når vi er på hytta, for der har vi ikke TV, sier Hanne.

Pria anbefaler Manga-serien, men får ikke lest så mye som hun skulle ønske.

– Vi har så mye lekser, og da leser jeg så mye at jeg ikke orker å lese noe utenom skolen, sier Pria.

I 1971 leste 70 prosent av nordmenn daglig. Nå har andelen sunket til 58 prosent blant menn og 47 prosent blant kvinner. Kvinner brukte i 2010 i gjennomsnitt 35 minutter på lesing daglig, mens menn brukte 28 minutter, viser tall fra SSB.

Lån en iPad

I bibliotekets andre og tredje etasje finns 14 PC’er som lånerne kan benytte seg av. I tillegg finnes det en datamaskin i barneavdelingen. Der kan man spille dataspill. Vil du ha med egen PC kan du koble deg til på det trådløse nettet.

Ungdomsbibliotekar Frid Hamsun er opptatt av at bibliotekbrukerne skal få prøve ut ny teknologi, og derfor har biblioteket gått til innkjøp av en iPad. Den kan alle registrerte lånere benytte til bruk i biblioteket.

– Det finnes blant annet en del barnebøker på iPaden. Man kan enten bla selv, eller den kan brukes til høytlesning. Vi vil gjerne introdusere lånerne våre for lesebrett, sier bibliotekaren.

Spår ikke bibliotekenes død

Øivind Frisvold, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, tror ikke det at vi leser mindre vil føre til at bibliotekbruken går ned.

– Vi har sett en nedgang i utlån i antall vanlige bøker, men det er ingen tegn til at bibliotekbruken har gått ned, sier Frisvold

Han peker også på at lydboka har blitt veldig populær de siste årene, og at e-boka er på vei inn i bibliotekene.

– Biblioteket er jo mer enn et sted hvor man låner bøker. Det er jo også en plass hvor man kan studere og finne stoff til skoleprosjekter og lignende, sier Frisvold.

Et alternativ til SFO

På biblioteket på Lambertseter kan man synke ned i godstolen og spille et slag x-box. Spillkonsollen har vært veldig populær, og nå har biblioteket innført en egen spillkveld hver måned.

Bibliotekar Frid Hamsun er opptatt av at de som er for gamle til å gå på SFO også skal ha et sted å gå etter skoletid.

– Vi ser at de som møter opp på filmklubb og spillkveld er de som er aktive bibliotekbrukere. Vi ønsket å gi disse et mer spennende tilbud. Dessuten får de være med å bestemme hvilke filmer vi skal kjøpe inn til barne- og ungdomsavdelingen vår, sier Hamsun.

Vil spre leseglede

I tillegg til spillkveld og filmklubb har biblioteket startet opp en lesesirkel for elever i ungdomsskolen.

– Mange ungdommer er interessert i kultur og litteratur. Derfor har vi en lesesirkel hvor vi møtes og alle har lest den samme boka. Dette er en flott måte å finne venner som er interessert i de samme tingene som deg selv, sier bibliotekaren

Biblioteket har imidlertid slitt med rekruteringen til lesesirkelen. Ungdomsbibliotekaren tror mange unge har mye på timeplanen.

– Flere har kommet til oss og sagt at de rett og slett ikke kan fordi de har fotballtreninger eller andre organiserte aktiviteter. Men vi vil gjerne at de som ikke er med på organisert aktivitet også skal ha et tilbud, forteller Hamsun.

Nordstrand ungdomsråd bidrar med penger for at biblioteket skal kunne fortsette ungdomssatsningen.