Tar ikke rasvarsel på alvor

I Oslos sentrumsgater vaier varsler om takras i nær annethvert kvartal selv om det ikke har vært hverken plussgrader eller snøfall de siste dagene. Nå har mange fotgjengerne sluttet å gå rundt avsperringene.
Tirsdag, 31 januar, 2012 - 15:11


-Nei, det virker som de henger oppe hele tida. Kan det være konstant rasfare altså?

Ellinor Steine spaserer rett under et rasvarsel uten å ofre det en tanke.

-De gidder jo ikke ta dem ned. Det er veldig lite sannsynlig at det ligger snø på det taket der hele tiden. I alle fall snø som kan falle ned.

Late gårdseiere

De siste årene har flagrende vimpler med varsler om rasfare blitt et vanlig syn i gatebildet vinterstid. Et av kvartalene i Kristian 4’s gate i Oslo har nærmest fått en rød krans av varsko, uten at en eneste fotgjenger virker å bry seg nevneverdig. En forbipasserende mener vimplene bare gjør gårdeierne late.

-Det virker som at det bare er en lettvint måte for dem å komme seg unna et problem på, så jeg skjønner ikke helt poenget med å gå rundt sperringene.

Falsk trygghet

-Vimpelbruken er en utfordring, innrømmer Merete Kjærnet  i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

-Mange bruker røde vimpler uten grunn, noe som kan bidra til å gi en falsk trygghet.

Huseierne er pålagt å sette ut varsling dersom det er rasfare fra tak og gesimser, men advarselen er ikke et alternativ til å rydde taket, og skal ikke henge i mer enn syv dager. Etter rasulykken der 24-åringen Robin Helmersen ble alvorlig skadet i Frognerveien i Oslo, har bøtene for å unnlate å fjerne is og snø blitt tidoblet fra 500 til 5000 kroner. Men å la varslingen henge uten grunn kan også bli dyrt.

-Er det fare for ras av snø og is skal taket ryddes og varslingen tas bort. Det virker som mange bygårdseierne ikke er oppmerksomme på at også dette kan føre til et gebyr på 5000 kroner.

Redd for å gå på gaten

-Trygg? Nei, føler meg ikke trygg. Og det hjelper i hvert fall ikke at de henger opp de greiene der, sier én. Flere av fotgjengerne Journalen snakker med uttrykker misnøye med det de opplever som overdreven bruk av varsler. Helene Stake stopper ikke lenger når hun møter på et flagg.

-Det er litt skremmende. Jeg gikk rett under dem uten å legge merke til det. Da er det ikke mye vits.

-Nei trygt er det ikke på noen måte, sier Ellinor Steine. –Nå bor jeg heldigvis utenfor sentrum, men når jeg er her inne og det er rasfare så går jeg ofte midt i gata. Og det er jo farlig det også, avslutter hun.