- Utrolig brutal måte å håndtere mindreårige på

Over 400 mindreårige kastes på glattcelle i Oslo.
Onsdag, 22 februar, 2012 - 09:43


Både Barneombudet og Amnesty reagerer på at det i fjor satt 443 barn på glattcelle i Oslo. Begge er bekymret over at barn behandles som voksne.

– Glattcelle er en utrolig brutal måte å håndtere mindreårige på, sier barneombud Reidar Hjermann.

Journalen har tidligere omtalt Politidirektoratets statistikknotat over hvor mange som satt over to døgn på glattcelle i 2011. Notatet inneholder ikke opplysninger om det totale antallet av mindreårige på glattcelle. Nå viser nye tall Journalen har fått tak i fra Politidirektoratet, at det i fjor satt 443 barn på glattcelle i Oslo.

Psykisk belastning

– En glattcelle er kanskje velegnet å rengjøre med høytrykksspyler, men den egner seg dårlig som et sted å plassere mindreårige, sier Hjermann.

Han mener det å sitte på glattcelle er en psykisk belastning som kan skade mindreårige.

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, er enig  i at glattcelle ikke egner seg for barn, og sier det er et fysisk miljø som er beintøft.

– Det å bare putte en 15-åring inn på glattcelle, og la ham sitte der alene, slik man i stor grad gjør med voksne, er helt uholdbart, sier Egenæs. Han mener det er større risiko for at mindreårige reagerer negativt.


Hør Hjermann, Egenæs og politiinspektør Curt A. Lier uttale seg om bruk av glattcelle for mindreårige.

Barneombud  Reidar Hjermann stiller seg kritisk til bruk av glattcelle, og mener det kan skade ungdom psykisk. Foto: Øistein Bloch Haukeland

Få alternativer

Selv om Egenæs er kritisk til bruken av glattcelle, skjønner han at det kan være situasjoner der det er få alternativer.

– Man skal unngå det så langt som overhodet mulig. Hvis man er helt nødt til å bruke glattcelle, må det være i så kort tid som overhodet mulig, sier Egenæs. Han mener også at mindreårige bør overvåkes med voksne til stede.

Har du noen konkrete eksempler på når bruk av glattcelle er nødvendig?

– Jeg kan se for meg tidspunkt på døgnet og typer av oppførsel hvor det kan være vanskelig å finne alternativer. Det kan være midt på natta og i forbindelse med sterk ruspåvirkning. Glattcelle må kun brukes når det ikke er noen andre alternativer til stede, sier Egenæs.

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, sier oversitting er et problem norske myndigheter er nødt til å ta mer alvorlig. Foto: Amnesty International/Kristin Rødland Buick

Mye kriminalitet i Oslo

Seksjonssjef for arrest- og påtaleseksjonen ved Oslo politidistrikt, politiinspektør Curt A. Lier, sier at jo yngre vedkommende er, desto høyrere er terskelen for å bruke glattcelle. Han forteller at de alltid ser på glattcelle som siste løsning for personer under 18 år, og at det alltid gjøres en grundig vurdering når det er snakk om å sette mindreårige i politiarrest.

– Politiet ønsker ikke å bruke glattcelle for mindreårige såfremt man kan unngå det. Men det er slik at det er mye kriminalitet i Oslo. En del kriminalitet som begås av unge mennesker er så alvorlig at det er snakk om varetektsfengsling, og da kommer vi ikke utenom å bruke politiarrest, sier Lier.

Lier peker ut rus som en annen årsak til det høye glattcelletallet, og forteller at en rekke ungdommer påtreffes så fulle at det ikke er forsvarlig å la dem gå alene hjem.

– Det er vanskelig for oss å få kjørt dem hjem, blant annet fordi de ofte ikke kan gjøre rede for seg i det hele tatt, sier Lier.

Foto: Pressefoto Oslo politidistrikt

God dialog

Fredag møtte justis- og beredskapsminister Grete Faremo opp til møte i Barneombudets lokaler. Et av temaene for møtet var situasjonen for barn i politiarrest. Hjermann forteller at dialogen var god, og at han fikk lagt fram det han mener bør være retningslinjer for mindreårige på glattcelle.

– Det må alltid være en voksen tilgjengelig og det må være umiddelbar deltagelse av barnefaglig personell, sier Hjermann. Han mener også at glattcellen er ekstrem slik den er i dag, og at den er nødt til å bli mer normalisert.

– Man må ha tilgang på klokke og vite hvilken tid på døgnet det er. Kanskje man kan ha noen blader, aviser og lignende, sier Hjermann.

Justis- og beredskapsdepartementet har ikke ønsket å kommentere møtet overfor Journalen.

40 oversittere

Av arrestregelverket fremgår at en arrestant normalt skal overføres til fengsel eller løslates innen to døgn etter pågripelsen. I fjor satt 40 mindreårige lenger enn to døgn på glattcelle i Oslo.

I fjor var det totalt over 3400 oversittere i hele landet. Generalsekretær i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, mener oversitting på glattcelle er et stort problem myndighetene er nødt til å ta mer alvorlig. Nå etterlyser han handling fra myndighetene.

– Det er et gjentagende problem som først kan løses med mer ressurser. Det er alltid ille at folk sitter for lenge på glattcelle, men det er spesielt ille når det gjelder mindreårige. Det er noe myndighetene må se på umiddelbart.

Norge har tidligere fått internasjonal kritikk for at barn settes på glattcelle, blant annet fra FNs barnekomité.