Nekter å flytte

Gode politiske kontakter hjelper når myndighetene starter sine sminkekampanjer. Hvite fattige i Sør-Afrika har sine fordeler.
Onsdag, 30 mai, 2012 - 19:33


I den ulovlige bosetningen Coronation Park i utkanten av Johannesburg bor rundt 250 mennesker, de fleste av dem hvite. I 2009, et år før fotball-VM i Sør-Afrika, ville lokale styresmakter kaste ut beboerne.

- Kommunen ville ha oss bort på grunn av fotball-VM. De ville vise Sør-Afrika fra sin peneste side, og ønsket å skjule den hvite fattigdommen. seier Hugo Van Niekerk.

Han peker utover den primitive leiren der blikkhus, telt, campingvogner og små trehus står tett i tett. Hugo Van Niekerk kom til Coronation Park for seks år siden, og fungerer som en slags uformell leder for beboerne.

- Kommunen kom med utkastelsesordre, de sa de ville sette opp storskjermer for å vise kampene under Fotball-VM. TV-skjermene ville de ha her, der husene våre står, sier Hugo Van Niekerk.

Hugo Van Niekerk og kona Irene fungerer som ledere i Coronation Park. De har kjempet mot utkastelsesordre, og vunnet i retten.

Beboerne fikk støtte og advokathjelp fra partiet Freedom Front Plus, som kjemper for hvite afrikaans-talende sine interesser. Flesteparten av beboerne i Coronation Park er hvite afrikaans-talende. Sammen med partiet stevnet de kommunen for retten. Domstolen slo fast at kommunen ikke hadde fulgt prosedyrene for utkastelse, og avviste saken.  

- Folks liv er viktigere enn sport, sier Hugo Van Niekerk.